Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Προκαλεί και πάλι ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός φτάνει στον Λευκό Οίκο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός φτάνει στον Λευκό Οίκο. ΦΩΤΟ REUTERS
Με δηλώσεις του σε φιλό-εβραϊκό λόμπι ο Νετανιάχου δυναμιτίζει την συνάντηση του με τον Ομπάμα.
Χωρίς κοινές φωτογραφήσεις και επίσημες ανακοινώσεις, έγινε στον Λευκό Οίκο η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι συνομιλίες, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή τόσο για την ειρηνευτική διαδικασία όσο και για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, διήρκεσαν δύο ώρες και έγιναν στον απόηχο των νέων κατηγορηματικών δηλώσεων Νετανιάχου ότι ο εποικισμός της ανατολικής Ιερουσαλήμ θα συνεχιστεί, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ είναι εμφανής περισσότερο από ποτέ και είναι εξαιρετικά σπάνιο το γεγονός να επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο πρωθυπουργός χώρας-συμμάχου των ΗΠΑ και να μην καλούνται δημοσιογράφοι ή να μην εκδίδονται επίσημες ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Οι δύο άντρες είχαν δύο διαδοχικές συναντήσεις. Αρχικά συνομίλησαν στο Οβάλ Γραφείο για περίπου 90 λεπτά, δηλαδή επιπλέον μίση ώρα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί, και στη συνεχεία ο μεν Μπαράκ Ομπάμα αποσύρθηκε σε άλλο γραφείο, ο δε Μπ.Νετανιάχου μετέβη στην Αίθουσα Ρούσβελτ, όπου είχε συνάντηση με τους συνεργάτες του.
Σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη, που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, λίγη ώρα μετά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκλήθη για δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο Οβάλ Γραφείο, η οποία κράτησε 35 λεπτά.
Καμία επίσημη αναφορά δεν υπήρξε μετά για το περιεχόμενο των επαφών. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τα οποία έχουν εξαγριώσει τη Δύση και που κρίνονται ως εμπόδιο στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Παρά τις αντιδράσεις, όμως, ο Μπ.Νετανιάχου εμφανίζεται αδιάλλακτος, διαμηνύοντας και από την Ουάσινγκτον ότι ο εποικισμός θα πραγματοποιηθεί.
Λίγη ώρα πριν τη συνάντηση με τον Μπ.Ομπάμα, η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε την ανέγερση ξενοδοχείων, επιχειρηματικών εγκαταστάσεων, αλλά κατοικιών για τους Παλαιστινίους, εξέλιξη που η παλαιστινιακή πλευρά αντιμετώπισε με σκεπτικισμό, κρίνοντας ότι πρόκειται για έμμεση δωροδοκία.

  

” Η Ιερουσαλήμ δεν είναι οικισμός – είναι η πρωτεύουσα μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε φιλο-ισαρηλινό λόμπι στην Ουάσινγκτον λίγο πριν πάει στον Λευκό Οίκο θέλοντας έτσι να προκαλέσει τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε