Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Προκήρυξη της ΕΤΑ για το θάνατο αστυνομικού

Προκήρυξη της ΕΤΑ για το θάνατο αστυνομικού

Η Γαλλική αστυνομία ήταν εκείνη που άνοιξε πρώτη πυρ, προκαλώντας την ανταλλαγή πυροβολισμών σε προάστιο του Παρισιού κατά την οποία βρήκε το θάνατο ένα στέλεχός της, αναφέρει προκήρυξη που διένειμε η ΕΤΑ.

Η Γαλλική αστυνομία ήταν εκείνη που άνοιξε πρώτη πυρ, προκαλώντας την ανταλλαγή πυροβολισμών σε προάστιο του Παρισιού τον περασμένο μήνα κατά την οποία βρήκε το θάνατο ένα στέλεχός της, αναφέρει προκήρυξη που διένειμε σήμερα Κυριακή η Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA.

Η προκήρυξη, γραμμένη στη Βασκική γλώσσα, δημοσιεύθηκε από τη Βασκική εφημερίδα Gara, και αναφέρει ότι ένας αστυνομικούς πυροβόλησε δύο φορές προς τον έναν από τους τέσσερις ακτιβιστές που είχαν ήδη συλληφθεί πριν άλλοι μαχητές της ETA επέμβουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύθηκε να εξαλείψει τις βάσεις της ETA στη Γαλλία μετά το θάνατο του 52χρονου Ζαν-Σερζ Νερέν, του πρώτου Γάλλου αστυνομικού που έπεσε νεκρός από πυρά βάσκων αυτονομιστών στο επεισόδιο της 16ης Μαρτίου.

Το ανακοινωθέν της ETA αναφέρει ότι Γάλλοι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τέσσερα μέλη της οργάνωσης σε δάσος κοντά στην πόλη Νταμαρί-λε-Λι, 50 χλμ. νοτιοανατολικά του Παρισιού, μετά την κλοπή αυτοκινήτων από τοπική αντιπροσωπεία.

Όταν ένας Γάλλος αστυνομικός άνοιξε πυρ προς έναν από τους συλληφθέντες –αν και χωρίς να έχει την πρόθεση να τον βλάψει–, τρία μέλη της ETA έφθασαν στο σημείο, κατά το ανακοινωθέν. Προειδοποίησαν τους Γάλλους αστυνομικούς να ρίξουν στο έδαφος τα όπλα τους και να φύγουν. Στην μάχη που ακολούθησε, οι μαχητές της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης έριξαν εννέα βολές, ενώ οι Γάλλοι αστυνομικοί πολλές περισσότερες, αναφέρεται στο κείμενο.

Η Γκάρα, η εφημερίδα που δημοσιεύει την προκήρυξη, θεωρείται ένα από τα κανάλια επικοινωνίας της οργάνωσης.

Εξ αρχής οι Γαλλικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για το θάνατο του αστυνομικού στους Βάσκους αυτονομιστές. Η Γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε έναν 27χρονο ο οποίος δήλωσε στέλεχος της ETA και καταδιώκουν άλλα πέντε άτομα, ανάμεσά τους μια γυναίκα.

Η ETA, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, κατηγορείται για 828 θανάτους στην διάρκεια της εκστρατείας της για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, μιας περιοχής που εκτείνεται από τη βόρεια Ισπανία ως τη νοτιοδυτική Γαλλία, τα τελευταία 41 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε