Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία μετά το θάνατο Καζίνσκι

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία μετά το θάνατο Καζίνσκι

O ασκών χρέη προέδρου στην Πολωνία, Μπρονισλάβ Κομορόβσκι, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, μετά από συνομιλίες που θα έχει με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πολωνίας.

“Είναι καθήκον μου να ανακοινώσω την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων 14 ημερών, ενώ οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις επόμενες 60 ημέρες από την ανακοίνωσή τους” δήλωσε ο κ. Κομορόβσκι σε τηλεοπτικό μηνυμά του προς τον πολωνικό λαό. “Θα το κάνω μετά από διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο “πρόσθεσε ο κ. Κομορόβσκι που ανέλαβε προσωρινά την προεδρία της Πολωνίας μετά από το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του σήμερα ο πρόεδρος και δεκάδες πολωνοί αξιωματούχοι.

“Αφάνταστη τραγωδία”

“Αφάνταστη τραγωδία” χαρακτήρισε ο ιστορικός ηγέτης των συνδικαλιστών Λεχ Βαλέσα το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλων πολωνών αξιωματούχων. Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στην Πολωνία.

“Χριστέ, Παναγία, είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή” δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι. “Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940” πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.

Πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κάτω Βουλής.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τα συλλυπητήριά τους υπέβαλλαν στην Πολωνία οι ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο θάνατος του πολωνού προέδρου ήταν “τρομερός για την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον κόσμο”. “Ο πρόεδρος Κατσίνσκι ήταν ένας άνδρας ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα της Αλληλεγγύης και ο οποίος θαυμάστηκε στις ΗΠΑ ως ηγέτης αφοσιωμένος στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων ” προσθέτει στη δήλωσή του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του προέδρου της Πολωνίας, χαρακτηρίζοντάς τον Λεχ Κατσίνσκι, “πολωνό πατριώτη που ταυτόχρονα είχε δεσμευτεί στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε “βαθύτατα συγκλονισμένη” από τη συντριβή του αεροσκάφους. “Αυτή τη στιγμή που είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη θέλω απλώς να μείνω στο θάνατο του πολωνού προέδρου” ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο κέντρο ενόπλων δυνάμεων στο Πότσνταμ, του νοτιοδυτικού Βερολίνου.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε “συγκλονισμένος” από το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, σημειώνοντας ότι ήταν “μία τραγική στιγμή” για τον ανατολικό γείτονα της Γερμανίας. 

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την “μεγάλη συγκίνηση” και τη “βαθιά θλίψη” του. “Σε αυτό το τραγικό γεγονός που φέρνει θλίψη σε ολόκληρη την Πολωνία, ο Νικολά Σαρκοζί θα υπενθυμίσει τα αισθήματα φιλίας που ενώνουν την Γαλλία και την Πολωνία, καθώς και τον γαλλικό λαό και τον πολωνικό λαό”, επισημαίνει η ανακοίνωση.

“Σοκαρισμένος και θλιμμένος” δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν από το θάνατο του πολωνού προέδρου. “Ο πρόεδρος Κατσίνσκι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Πολωνίας” σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο συντηρητικός ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως “μία πολύ σκοτεινή για την Πολωνία”. 

“Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση του τραγικού θανάτου του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι” δήλωσε ο Πάπας Βενέδικτος XVI. “Υποβάλλω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους πολωνούς και τους διαβεβαιώνω την πνευματική εγγύτητα μου” προσθέτει. Κοινό συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Μόσχας.

“Σοκαρισμένος” από το θάνατο του Λεχ Κατσίνσκι δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν. “Στο όνομα των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στο λαό και στην κυβέρνηση της Πολωνίας και στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν” αναφέρει το κείμενο του ΟΗΕ.

Ο θάνατος του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι αποτελεί “βαρύ πένθος” για την Ιταλία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες που εξέφρασαν τη λύπη τους για το χαμό του πολωνού προέδρου ήταν και η ηγέτιδα της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία – Νεκρός ο Πολωνός πρόεδρος

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Παπανδρέου – Ανακοίνωση Σαμαρά

Αναβλήθηκε το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε