Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πιθανότατα στο Βέλγιο στις 13 Ιουνίου, μετά από την σημερινή έγκριση ενός κειμένου που περιέχει συνταγματικά άρθρα για τροποποίηση από τους κύριους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι παραιτήθηκαν στις 22 Απριλίου.Οι υπουργοί του απερχόμενου συνασπισμού συμφώνησαν για την “τροποποίηση” ορισμένων άρθρων του Συντάγματος στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δήλωσε σε ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

“Το σχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο αύριο (Τρίτη). Η διακήρυξη στη συνέχεια θα αποσταλεί στη Βουλή (των Αντιπροσώπων) και στην Γερουσία”, ανέφερε η ανακοίνωση του βέλγου πρωθυπουργού, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια άρθρα θα τροποποιηθούν.

Η υιοθέτηση του κειμένου με τα προς τροποποίηση άρθρα του Συντάγματος από τα δύο σώματα του βελγικού κοινοβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη γενικών εκλογών εντός 40 ημερών. 

Οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν Κυριακή και άρα αναμένεται να διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου. Σε περίπτωση που η κοινοβουλευτική διαδικασία καθυστερήσει για μερικές μέρες, οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν έως και τις 20 Ιουνίου. Μια μεταγενέστερη ημερομηνία φαίνεται να αποκλείεται, καθώς πολλοί βέλγοι ξεκινούν τις διακοπές τους από το τέλος του Ιουνίου.

Επιπλέον, η χώρα θα αναλάβει τον Ιούλιο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα το ζήτημα της διακυβέρνησης θα πρέπει να έχει επιλυθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε