Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προσαγωγές δημοσιογράφων για την υπόθεση Εργκενεκόν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η προσαγωγή 11 υπόπτων, δημοσιογράφων, ενός ιστορικού και ενός πρώην στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο Εργκενεκόν.

Η επιχείρηση προσαγωγών και έρευνας έγινε στις επτά το πρωί της Πέμπτης σε Άγκυρα και Κωνσταντίνουπολη. Μεταξύ αυτών που έχουν προσαχθεί είναι ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, γνωστός για τις αποκαλύψεις σχετικά με το παρασκήνιο και τις ευθύνες στελεχών της ασφάλειας στην υπόθεση της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στις 19 Ιανουαρίου 2007.

Έρευνα έγινε και στην κατοικία του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, ο οποίος είχε ολοκληρώσει τη συγγραφή βιβλίου που επρόκειτο να εκδοθεί υπό τον τίτλο “οι στρατός του Χότζα” και αναφερόταν στην ισχύ του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν στους κόλπους του τουρκικού κράτους.

Προσήχθη και ο ιστορικός Γιατλσίν Κιουτσούκ, το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ Κασίφ Κοζίνογλου, καθώς επίσης και άλλοι επτά δημοσιογράφοι.

Άλλοι τρεις δημοσιογράφοι έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους με κατηγορίες για διασυνδέσεις με τη σκιώδη υπερεθνικιστική οργάνωση που είναι γνωστή ως Εργκενεκόν και φέρεται ότι συνωμοτούσε για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η σύλληψη των δημοσιογράφων είχε προκαλέσει διπλωματική διένεξη τον περασμένο μήνα ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους και στο νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα εξαιτίας ανησυχιών για την ελευθερία του Τύπου.

Τουλάχιστον έξι γυναίκες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο Αμπιτζάν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό διέλυσαν μία συγκέντρωση στη συνοικία Αμπομπό, όπου πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε