Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πρώτα εγκρίθηκε η νέα δόση του δανείου, μετά κατέρρευσε η κυβέρνηση στη Ρουμανία

Την παραίτηση της κυβέρνησης και του ίδιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποτς. Προσωρινός πρωθυπουργός ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κατάλιν Πρεντόιου.

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμάνια, όπου υπό το βάρος των συνεχόμενων διαδηλώσεων, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την παραίτησή του και της κεντρο-δεξιάς κυβέρνησής του.

«Έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ,η οποία μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, προβάλλοντας ως λόγο την πρόθεσή του «να αποκλιμακώσει την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα».

Προσωρινά, χρέη πρωθυπουργού θα εκτελεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της απερχόμενης κυβέρνησης Κατάλιν Πρεντόιου, μετά από απόφαση του προέδρου της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ κάλεσε το κοινοβούλιο να δόσει το συντομότερο δυνατόν ψήφο εμπιστοσύνης σε νέα κυβέρνηση ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της χώρας.

Η παραίτηση Μποτς έρχεται ενώ το τεχνικό κλιμάκιο των εμπειρογνώμων του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε σε συμφωνία με τις ρουμανικές αρχές, για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την τήρηση των όρων της συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Agerpres», το ΔΝΤ να δώσει το «πράσινο φως» για να χορηγηθεί η επόμενη δόση, ύψους 505 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρουμανία.

Οι ρουμανικές αρχές κατάφεραν να τηρήσουν τη δέσμευση της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ και συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διαμόρφωση του ελλείμματος σε 1,9% του ΑΕΠ.

Επίσης, υλοποιήθηκαν δράσεις μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ υπήρξε πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών.

Η επόμενη αξιολόγηση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτρες, μολότοφ και δακρυγόνα στη Ρουμανία – ΒΙΝΤΕΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε