Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Προθεσμία μιας ώρας στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την Ταχρίρ!

REUTERS
Δυνάμεις της στρατονομίας και στρατιώτες περικύκλωσαν τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, δίνοντάς του προθεσμία μίας ώρας για να εγκαταλείψουν τον χώρο και προειδοποιώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα συλληφθούν.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μέλη της στρατονομίας με κόκκινα μπερέ έχουν περικυκλώσει τους διαδηλωτές, με την υποστήριξη στρατιωτών.
Ομάδα αιγύπτιων κυβερνο-ακτιβιστών, που συμμετείχαν στην οργάνωση του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας, για να συζητήσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Τρεις ηµέρες µετά την ανατροπή του Χόσνι Μουµπάρακ, οι διαδηλωτές που πέτυχαν µέσα σε 18 ηµέρες την ιστορική αυτή αλλαγή πορείας στην Αίγυπτο κινούνται µεταξύ αισιοδοξίας και ανησυχίας µήπως ο στρατός ο οποίος έχει αναλάβει πλέον την εξουσία αφήσει, παρά τα θετικά τους συναισθήµατα προς αυτόν, την επανάστασή τους ανολοκλήρωτη.

 
«Τα βήµατα του στρατού είναι θετικά, όµως η Αίγυπτος κινείται σε αχαρτογράφητα νοµικά ύδατα. Απουσία Συντάγµατος, µπαίνουµε σε ένα είδος ζώνης του λυκόφωτος όσον αφορά τους κανόνες, έχουµε λοιπόν κάποια ανησυχία», σχολίασε ο Χοσάµ Μπαγκάτ, ο διευθυντής της µη κυβερνητικής οργάνωσης Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατοµικά ∆ικαιώµατα. «Χρειαζόµαστε µαζική συµµετοχή µη στρατιωτικών στη µεταβατική διαδικασία. ∆εν µπορεί να έχει το πρόσταγµα ο στρατός», δήλωσε από την πλευρά του ο Μοχάµεντ ελ Μπαραντέι, ηγετική µορφή της αντιπολίτευσης.
 
Υπό την ηγεσία του υπουργού Αµυνας Χουσεΐν Ταντάουι, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συµβούλιο επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους εντός κι εκτός Αιγύπτου. Για δεύτερη φορά σε ισάριθµες ηµέρες διαβεβαίωσε χθες πως δεσµεύεται από όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου συµπεριλαµβανοµένης της συνθήκης ειρήνης µε το Ισραήλ. Σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, εντούτοις, σήµερα αναµένεται να απαγορεύσει τις συνεδριάσεις συνδικαλιστικών ενώσεων, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις απεργίες που έχουν αρχίσει να φουντώνουν στη χώρα από εργαζόµενους στον δηµόσιο τοµέα.
 
Στρατιώτες επιχείρησαν χθες να αποµακρύνουν έναν «σκληρό πυρήνα» µερικών χιλιάδων διαδηλωτών που παραµένουν στην Πλατεία Ταχρίρ. ∆εν έλειψαν τα µικροεπεισόδια, ενώ περίπου 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Επιπλέον, τα αντιπολιτευόµενα κινήµατα δεν βλέπουν µε καλό µάτι το γεγονός ότι ο στρατός διατηρεί ως προσωρινή την κυβέρνηση του Χόσνι Μουµπάρακ υπό τον Αχµέντ Σαφίκ· και η χθεσινή ανακοίνωση του Σαφίκ, στο πέρας του πρώτου υπουργικού συµβουλίου µετά τον «κατ’ οίκον περιορισµό» του Μουµπάρακ στο Σαρµ ελ-Σέιχ, πως οι κυβερνητικές υποθέσεις θα παρουσιάζονται στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συµβούλιο «όπως παρουσιάζονταν στον πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας», «χωρίς αλλαγή στη µορφή, τη µέθοδο ή τη διαδικασία», δεν βελτίωσε την εικόνα του.
 
Οι διοργανωτές της «επανάστασης του Νείλου» συγκροτούν όπως ανακοίνωσαν ένα «Συµβούλιο ∆ιαχειριστών» που θα αναλάβει να υπερασπιστεί την επανάσταση και να συντηρήσει την πίεση στον στρατό. Ο διορισµός ενός αντιπροσωπευτικού «προεδρικού συµβουλίου», η απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν στη διάρκεια των εξέγερσης, η άµεση άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, παραµένουν στην κορυφή των αιτηµάτων τους.
 
Το Στρατιωτικό Συµβούλιο δεσµεύτηκε ότι θα κυβερνήσει το πολύ έξι µήνες
 
Πορεία µέσα από την Πλατεία Ταχρίρ προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγµατοποίησαν χθες περίπου 2.000 αιγύπτιοι αστυνοµικοί. ∆ιεκδικούσαν καλύτερες αµοιβές και συνθήκες εργασίας, αλλά και «άφεση αµαρτιών» για την αστυνοµική καταστολή στις αρχές της «επανάστασης του Νείλου», που στοίχισε τη ζωή πολλών διαδηλωτών. Μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών σηµειώθηκαν µικροεπεισόδια ανάµεσα σε αστυνοµικούς και στρατιώτες, οι οποίοι έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. «Αυτό είναι το υπουργείο µας. Ο λαός και η αστυνοµία είναι ενωµένοι», φώναζαν.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε