Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πρώτη δίκη για τις αμερικανικές θηριωδίες στο Αφγανιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρώτος από τους 12 Αμερικανούς στρατιώτες προσάγεται σε δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο στρατιώτης Τζέρεμι Μόρλοκ, 22 ετών, από την Γουασίλα της Αλάσκας, κατηγορείται με φόνο εκ προμελέτης για το θάνατο τριών Αφγανών αμάχων, για επίθεση εις βάρος άλλου στρατιώτη και για παράνομη φωτογράφηση νεκρού και κατοχή του συγκεκριμένου οπτικού υλικού.

Η υπόθεση του Μόρλοκ και των συγκατηγορούμενών του ενδέχεται να σημάνει την έναρξη της σημαντικότερης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για θηριωδίες από τον αμερικανικό στρατό στη διάρκεια των εννέα ετών πολέμου στο Αφγανιστάν.

Καταγγελίες για την ύπαρξη αποκρουστικών φωτογραφιών με πτώματα Αφγανών ενδέχεται να συγκαταλέγονται στα αποκαλυπτικά ενοχοποιητικά στοιχεία της υπόθεσης και να προκαλέσουν παγκόσμια οργή, ανάλογη με εκείνη που είχε προκληθεί από τις φωτογραφίες με τους γυμνούς Ιρακινούς κρατούμενους που τους διαπόμπευαν Αμερικανοί στρατιώτες στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

Οι στρατιώτες υπηρετούσαν στην 5η Ταξιαρχία Stryker, η οποία εδρεύει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και πριν από ένα χρόνο μεταφέρθηκε στην επαρχία Κανταχάρ. Ο Μόρλοκ είναι ένας από τους πέντε στρατιώτες εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία τον Ιούνιο.

Εναντίον επτά άλλων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άλλα εγκλήματα με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα μεταξύ των οποίων συνωμοσία με στόχο τη συγκάλυψη των ανθρωποκτονιών. Τέσσερις από τους στρατιώτες κατηγορούνται γιατί απέσπασαν ανθρώπινα μέλη, μεταξύ των οποίων ένα κρανίο, ένα δόντι και οστά.

Ο Μόρλοκ είναι ο πρώτος που προσάγεται σε στρατοδικείο για την ακροαματική διαδικασία με βάση το άρθρο 32, κατά την οποία οι εισαγγελικές αρχές και οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσιάζουν στοιχεία σε αξιωματούχο επιφορτισμένο με την εξέτασή τους, ο οποίος πρέπει να αποφανθεί αν ο κατηγορούμενος θα παραπεμφθεί για να δικαστεί επισήμως από στρατοδικείο.

Η ακροαματική διαδικασία θα γίνει στη στρατιωτική βάση Lewis-McChord, κοντά στην Τακόμα της Ουάσινγκτον. Ο δικαστικός αξιωματούχος θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσει για την τύχη του κατηγορούμενου.

Την ίδια ώρα, τέσσερις Αυστραλοί στρατιώτες κατηγορούνται για τον θάνατο έξι Αφγανών στη διάρκεια επιδρομής στην επαρχία Ουρουζγκάν τον περασμένο χρόνο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών διώξεων, οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν για διάφορα αδικήματα, ανάμεσά τους ανθρωποκτονία, επικίνδυνη συμπεριφορά και αδυναμία να συμμορφωθούν με νόμιμη διαταγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε