Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πρωτοφανή άγρια επεισόδια στο Λονδίνο – Θα πάρουμε τα μέτρα μας λέει ο Κάμερον

ΦΩΤΟ REUTERS

– 20.000 φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και έσπασαν τα πάντα στο πέρασμά τους
– Αντιδρούν στην αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια
– Δεν θέλουν και τα μέτρα λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση Κάμερον
 

Η κρίση, τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η εξαθλίωση των πολιτών που δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν και το κλίμα οικονομικού τρόμου δεν είναι μόνο φαινόμενα που προκαλούν οργή και αγανάκτηση μόνο στην Ελλάδα, αλλά η οργή αυτή είναι σαν ένα κύμα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και επειδή η κρίση βρίσκεται ουσιαστικά ακόμα στη μέση της καταστροφικής της πορείας, η οργή των πολιτών ανά τον κόσμο θα γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό που οι συνέπειες είναι απρόβλεπετες και σίγουρα ολέθριες.

Σε μία τέτοια κατάσταση βρέθηκε και το Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται επίσης στη δεινότερη οικονομική κατάσταση όλων των εποχών και η οργή των πολιτών είναι ένα καζάνι που κοχλάζει και σήμερα ξεχείλισε.

Πρόκειται για την πρώτη, τόσο μαζική, διαδήλωση κατά της κυβέρνησης συνασπισμού. Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση Κάμερον σχεδιάζει να ανάψει το «πράσινο» φως στα πανεπιστήμια για αύξηση των διδάκτρων.
Σκόνη και θρύψαλα η βιτρίνα... ΦΩΤΟ REUTERS
Τα οποία σήμερα τόσο για τους ξένους όσο και για τους γηγενείς φοιτητές δεν ξεπερνούν τις 3.290 στερλίνες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ’ έτος. Αν περάσει η αύξηση όμως, θα φτάσουν τις 6.000 στερλίνες, κατά περιπτώσεις και στις 9.000 στερλίνες.
Φωτιές και σπασμένα τζάμια στο Λονδίνο - ΦΩΤΟ REUTERS
Χιλιάδες φοιτητές που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις τα έσπασαν, κυριολεκτικά. Βιτρίνες έγιναν θρύψαλα, πλακάτ κάηκαν, ενώ οι διαδηλωτές εισέβαλλαν και στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία…

Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση περικόπτονται δραστικά, όπως και αρκετές υποτροφίες.
 
Ενταση προκλήθηκε όμως και μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ είχε φραστικό επεισόδιο με βουλευτές των Εργατικών οι οποίοι τον κατηγόρησαν για υποκρισία.
 
Και αυτό διότι προεκλογικά ο κ. Κλεγκ είχε υποσχεθεί ότι θα μείωνε τα δίδακτρα στα ΑΕΙ και μάλιστα με απώτερο στόχο την κατάργησή τους. Απαντώντας ο κ. Κλεγκ έκανε λόγο για «τις παλινωδίες των κυβερνήσεων των Εργατικών στα ζητήματα της ανώτατης Παιδείας».
 
Ο αρμόδιος για τα πανεπιστήμια υπουργός Ντέιβιντ Γουίλετς υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το νέο σύστημα θα ενισχύει τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα διότι θα αποπληρώνουν τα δίδακτρα μόνον αν έχουν σταθερά εισοδήματα μετά την αποφοίτησή τους.
 
 
«Ισως γινόμαστε πιο Ελληνες και πιο Γάλλοι»
 
« Οι γονείς μου είναι δημόσιοι υπάλληλοι. O μπαμπάς μου θα χάσει τη σύνταξή του του χρόνου και η μαμά μου θα χάσει τη δουλειά της και αυτό απλώς θα τους οδηγήσει στη χρεοκοπία» λέει ο Μάθιου Κιλ, 22 ετών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος συμμετείχε (ειρηνικά) στη χθεσινή διαδήλωση.
 
«Ισως γινόμαστε πιο Ελληνες και πιο Γάλλοι στο πώς αντιδρούμε απέναντι στην οικονομική λιτότητα» σχολίασε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Liverpool Ηope, ερμηνεύοντας τη χθεσινή έκρηξη βίας.
 
«Οι πολιτικοί αδιαφορούν. Θα έπρεπε να παίρνουν λεφτά απ΄ όσους έχουν επταψήφια έσοδα κάθε χρόνο, όχι από τους άφραγκους φοιτητές!» είπε η νεαρή φοιτήτρια Αννα Τέραντ-Σάιρεν. «Τα πανεπιστήμια θα γίνουν απαγορευμένη ζώνη για παιδιά από οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» δήλωσε η, επίσης φοιτήτρια, Φράνσες Ο΄ Γκράντι.
 
 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε σήμερα ως απαράδεκτες τις βιαιότητες που σημειώθηκαν χθες στο Λονδίνο.

“Είδα εικόνες ανθρώπων παραδομένων στη βία και την καταστροφή, οι οποίοι κατέστρεφαν ξένη περιουσία, πράγμα που είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξή του στο BBC από τη Σεούλ όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20.
 
“Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ενέργειες δεν θα παραμείνουν ατιμώρητες και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε ξανά, όπως το έθεσε η αστυνομία, παρόμοιες σκηνές στους δρόμους του Λονδίνου”.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε