Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρωτοφανής φονικός χιονιάς στην Ευρώπη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Παγωνιά, κρύο, έχουν γονατίσει κυριολεκτικά την Ευρώπη και προκάλεσαν δεκάδες θανάτους.

Οι περισσότεροι δρόμοι της Ευρώπης είναι σήμερα παγωμένοι ενώ καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε ορισμένα αεροδρόμια προκειμένου να καθαριστούν οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης.

Δύο έφηβοι έχασαν την ζωή τους στο Βέλγιο όταν ο θετός πατέρας τους έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του σε ένα παγωμένο δρόμο αργά χθες,ανακοινώθηκε από την αστυνομία.Το αυτοκίνητο έπεσε σε ποτάμι κοντά στη Λιέγη με αποτέλεσμα να πνιγούν μία 17 χρονη και ο 18χρονος αδελφός της.Ο θετός πατέρας τους κατόρθωσε να βγεί από τα παγωμένα νερά και νοσηλεύεται με σοκ. 

Στην Γερμανία,30 μαθητές κατόρθωσαν να σωθούν όταν το σχολικό τους λεωφορείο γλίστρησε και ακινητοποιήθηκε σε μία ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση.Ο οδηγός βοήθησε τα παιδιά να βγουν από το αυτοκίνητο και όταν η επιβατική αμαξοστοιχία το παρέσυρε κοντά στο μικρή πόλη Κρέπελιν(βόρεια),δεν βρισκόταν κανένας μέσα.

Εκατοντάδες σχολεία στην Σκοτία και στην βορειοδυτική Αγγλία έκλεισαν εξαιτίας του χιονιού που δυσκολεύει τις μετακινήσεις τους από τα σπίτια τους προς τα σχολεία τους.Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ έκλεισε το πρωί για εργασίες καθαρισμού από τα χιόνια.Καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις στα αεροδρόμια Γκάντγουικ και Λούτον του Λονδίνου.

Στην βόρεια Ιταλία και στην περιοχή των Δολομιτών η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 17 βαθμούς.Δύο άτομα έχασαν την ζωή τους σε αυτοκινητόδρομο βόρεια της Γένοβας όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Στην Δανία,σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα παγοθραυστικό για να διατηρήσει ανοικτή την θαλάσσια συγκοινωνία στη βόρεια Γιούτλαντ σε περίπτωση που συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.Η χώρα διαθέτει τρία παγοθραυστικά που δεν έχει ενεργοποιήσει μετά από τον έντονο χειμώνα 1995-96. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Σουηδίας πρόβλεψε ότι στην δυτική επαρχία Νταλάρμα το θερμόμετρο μπορεί να πέσει στους μείον 44 βαθμούς Κελσίου αύριο το βράδυ.

Στην Σόφια σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους μετά τις έντονες χιονοπτώσεις,ενώ το αεροδρόμιο της Σόφιας έκλεισε για λίγο με αποτέλεσμα οι πτήσεις από Αθήνα και Κωνσταντινούπολη να μην πραγματοποιηθούν.

Στην βορειοδυτική Ισπανία οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό ενός τρένου κοντά στην Ποντεβέντρα.Ο μηχανοδηγός τραυματίστηκε.Βροχές αναμένονται σε όλη την χώρα.

Στη Πολωνία οι νεκροί από το ψύχος,οι περισσότεροι άστεγοι,έφθασαν τους 71 από την αρχή Δεκεμβρίου.

Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν τις Κούκες, την Τροπόγια και το Χας στην Αλβανία. Στις Κούκες το χιόνι έχει φθάσει τους 30 πόντους στην πόλη, ενώ στις αγροτικές περιοχές έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο. Οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό τον οδικό άξονα Μορίν-Κούκες-Κάφε Σλακ που συνδέει την Αλβανία με το Κόσοβο, αλλά οι ισχυρές χιονοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση. Κλειστοί είναι οι δρόμοι Κούκες-Σισταβετς και Κούκες-Επισκοπή και πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

Στη Ρουμανία, σε 14 επαρχίες το επίπεδο του συναγερμού είναι στο κίτρινο εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε