Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Προχωρούν σε εκλογές τα Σκόπια – Πολιτικές ζυμώσεις στη χώρα

Προχωρούν σε εκλογές τα Σκόπια – Πολιτικές ζυμώσεις στη χώρα

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να κερδίσει στις εκλογές, όμως με μικρότερο ποσοστό.

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών κινείται πλέον η ΠΓΔΜ, μετά την απόσυρση των προϋποθέσεων που είχε θέσει η αντιπολίτευση για να συμμετάσχει σε αυτές και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ότι το κόμμα του (VMRO-DPMNE) θα προτείνει οι εκλογές να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Βουλή ψήφισε τις τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η εκλογή νέου προέδρου της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, οπότε και «ανοίγει» ο δρόμος για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη των εκλογών από τον πρόεδρο του Σώματος, Τράικο Βελιάνοφσκι.

Με τις τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας. στις εκλογές αυτές θα ψηφίσει για πρώτη φορά και η διασπορά της ΠΓΔΜ η οποία θα εκλέξει τρεις βουλευτές (από έναν στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία), οπότε ο αριθμός των βουλευτών της ΠΓΔΜ θα ανέλθει στους 123.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αποχώρησε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να κερδίσει στις εκλογές, όμως με μικρότερο ποσοστό από αυτό που απέσπασε στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε