Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

«Ψεύτης, ψεύτης» το σύνθημα-«απάντηση» στο διάγγελμα Άσαντ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Ούτε και αυτή τη φορά κατάφερε ο Μπάσαρ αλ Άσαντ να «μιλήσει» στους εξεγερμένους. Οι δηλώσεις του δεν έπεισαν τους εξεγερμένους, που βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον του.

Στη Χομς, τη Χάμα, τη Λατάκια, τη Ντεράα και στα προάστια της πρωτεύουσας, Δαμασκού, χιλιάδες Σύροι καταγγέλλουν τον πρόεδρο τους πως με το διάγγελμά του δεν ικανοποίησε το λαϊκό αίτημα για μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος.

«Όχι στο διάλογο με δολοφόνους» φώναζαν 300 διαδηλωτές στο προάστιο Ίρμπιν της Δαμασκού, λίγες ώρες αφότου ο Άσαντ, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού, ανήγγειλε μεν πολιτικό διάλογο, αλλά όχι με εκείνους που οπλοφορούν.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν επίσης πορεία στην πανεπιστημιούπολη του Χαλεπίου, αλλά και στις περιοχές Σαρακέμπ και Κάφαρ Νουμπλ, στην Ιντλέμπ.

“Είναι χρέος του κράτους να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους σαμποτέρ, δεν υπάρχει πολιτική λύση μ’ αυτούς που οπλοφορούν”, τόνισε και έκανε λόγο για “ξένα σχέδια” που έχουν στόχο την διατάραξη της ηρεμίας της χώρας.

“Η χρήση όπλων είναι η μόνη επιλογή που τους έχει απομείνει”, τόνισε ο Άσαντ κατηγορώντας για τους φόνους ορισμένων πολιτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, πληρωμένους ενόπλους. “Ορισμένοι πληρώνονται για να κινηματογραφούν τις διαδηλώσεις, ενώ άλλοι πληρώνονται για να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Χύθηκε αθώο αίμα”, πρόσθεσε.

Ο Άσαντ κάλεσε εξάλλου τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. “Οι κάτοικοι της πόλης Τζισρ αλ-Σούγουρ που πήγαν στην Τουρκία, να επιστρέψουν. Πολλοί τούς λένε ότι το κράτος θα εκδικηθεί, αλλά εγώ τους διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός βρίσκεται εκεί για την ασφάλειά τους”, τόνισε.

Η πόλη ερημώθηκε όταν περιήλθε στον έλεγχο του στρατού, καθώς πολλοί κάτοικοί της κατέφυγαν στην Τουρκία από τότε που ξέσπασαν βιαιότητες, στις αρχές Ιουνίου.

Έτοιμη για νέες κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ενώ ο Άσαντ υποσχέθηκε την εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο, ετοιμάζονται να ψηφίσουν σχέδιο για την ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “προετοιμάζει ενεργητικά” την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον της Συρίας “με πρόσθετες ρυθμίσεις”, αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου.

“Η αξιοπιστία και η ηγετική θέση” του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ “εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος υποσχέθηκε”, τονίζεται στο κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε από τους μονίμους αντιπροσώπους των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εργασίες συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων εν όψει της έγκρισης μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόσθετων κυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύντομα αρχίζει ο διάλογος στη Συρία δήλωσε ο Αλ Άσαντ

Συρία: 70.000 άνθρωποι στις κηδείες των δύο διαδηλωτών

Κι άλλη ματωμένη Παρασκευή Συρία – 16 νεκροί σε νέες διαδηλώσεις

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε