Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Ψήφισαν υπέρ της οπλοκατοχής οι Ελβετοί

Απέρριψαν πρόταση ειρηνικών και φεμινιστικών οργανώσεων που ήθελαν να απαγορευτεί στους άνδρες να κρατούν τα όπλα τους μετά το τέλος της στρατιωτικής θητείας.

Οι Ελβετοί μπορούν να κρατούν τα όπλα τους στα σπίτια τους, πέραν της περιόδου της στρατιωτικής θητείας, καθώς η πλειοψηφία των καντονιών απέρριψε πρωτοβουλία που ήθελε να θέσει τέλος σ΄αυτήν την παράδοση που ισχύει από το 1874.

Οι Ελβετοί κλήθηκαν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραμείνει σε ισχύ το καθεστώς της οπλοκατοχής, στο οποίο οι πολέμιοι της πρωτοβουλίας αποδίδουν το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χλωρα.

Η πλειοψηφία των ελβετικών καντονιών απέρριψε την πρωτοβουλία της αριστεράς, ειρηνιστικών και φεμινιστικών οργανώσεων που ήθελε ν΄απαγορευτεί στους άνδρες να κρατούν τα όπλα τους στα σπίτια τους πέραν της περιόδου της στρατιωτικής τους θητείας.

Δυο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η πρωτοβουλία “Για την Προστασία από τη Βία των Οπλων” απορρίφθηκε στα 14 από τα 26 καντόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή απαιτούσε να καταθέτουν τα όπλα τους όσοι υπηρετούν στο στρατό μετά τη λήξη της θητείας τους καθώς και την καταγραφή όλων των πυροβόλων όπλων.

Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Αμυνας, περίπου δυο εκατομμύρια πυροβόλα όπλα κυκλοφορούν στη χώρα, ένα για κάθε περίπου τρεις κατοίκους, ενώ περίπου 240.000 όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε