Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ψυχροπολεμικό κλίμα σε Ιαπωνία και Κίνα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ιαπωνία “προειδοποίησε” την Κίνα σήμερα Κυριακή ότι δε θα διστάσει να “αναλάβει δράση” εάν το Πεκίνο αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοίτασμα φυσικού αερίου σε μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Παρότι οι δύο χώρες έφθασαν σε συμφωνία επί της αρχής το 2008 για την επίλυση της διένεξης, με την κοινή εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων, η πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας σημειώνεται αργά κι η Ιαπωνία κατηγορεί την Κίνα ότι προβαίνει σε γεωτρήσεις αναζητώντας φυσικό αέριο–παραβιάζοντας τη συμφωνία.

Εκπρόσωπος του Ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Ιαπωνικής διπλωματίας Κατσούγια Οκάντα είπε στον Κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετσί σε συνάντησή τους στο Τόκιο ότι θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Kyodo.

Το Τόκιο αντιτίθεται στην εκμετάλλευση από την Κίνα του κοιτάσματος Chunxiao, το οποίο βρίσκεται σε μια θαλάσσια περιοχή που η Ιαπωνία διεκδικεί. Οι γνωστές εκτιμήσεις για τα αποθέματα στα κοιτάσματα που διεκδικούν οι δύο χώρες κάνουν λόγο για ποσότητες που αναλογούν σε 92 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, όμως και οι δύο χώρες μοιάζουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα, κρυμμένα αποθέματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε