Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πτώση για Ολάντ-Σαρκοζί και άνοδος Μπαϊρού-Λεπέν

Τι δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ έχασαν αμφότεροι έδαφος, το οποίο κέρδισε ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.
 
Η έρευνα σε δείγμα 1.008 ψηφοφόρων που διεξήγαγε το ινστιτούτο IFOP για την εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du dimanche (JDD) κατέδειξε ότι ο Ολάντ, ο υποψήφιος που θεωρείται επικρατέστερος, συγκεντρώνει το 27,5% της πρόθεσης ψήφου εν όψει των εκλογών του Απριλίου (-2% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες). Το ποσοστό του Ολάντ καταγράφει πτώση αφότου πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), όταν οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν να καταλαμβάνει ως και το 35% στην πρόθεση ψήφου.
 
Ο Ολάντ επανήλθε “έτσι στο επίπεδο το οποίο καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις που γίνονταν πριν από το καλοκαίρι, πολύ χαμηλότερα από τις επιδόσεις του μετά τις εσωκομματικές εκλογές του PS”, σημείωσε το ινστιτούτο.
 
Το ποσοστό του προέδρου Σαρκοζί μειώθηκε στο 24% από 26% που ήταν τον περασμένο μήνα στην δημοσκόπηση του IFOP, που έγινε από την 13η ως την 15η Δεκεμβρίου.
 
Η πτώση του ποσοστού του προέδρου σημειώνεται έπειτα από αρκετούς μήνες της ανοδικής τάσης που κατέγραφε–λόγω και της θετικής δημοσιότητας εξαιτίας της γέννησης της κόρης του και των χειρισμών του για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
 
Πλέον όμως ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή από τον Μπαϊρού, το ποσοστό του οποίου σημείωσε αλματώδη αύξηση τον Δεκέμβριο, στο 11% από 6% το Νοέμβριο, προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
 
Αύξηση κατέγραψε και το ποσοστό της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου συγκεντρώνει το 20% της πρόθεσης ψήφου, από 17% τον Οκτώβριο.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε