Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πτώση ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις για την Μέρκελ

Η Άγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Εξωτερικών Βεστβελερ και τον πρόεδρο Κέλερ. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Άγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Εξωτερικών Βεστβελερ και τον πρόεδρο Κέλερ. ΦΩΤΟ REUTERS
Η υποστήριξη προς τον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

 

Η έρευνα δημοσιεύεται έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και λίγες ημέρες αφού ο Πρόεδρος Χορστ Κέλερ επέκρινε την “απογοητευτική” αρχή της δεύτερης θητείας της Μέρκελ, η οποία χαρακτηρίστηκε από διενέξεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού σχετικά με θέματα όπως η φορολογία και η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.
 
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και οι βαυαροί σύμμαχοί τους, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), συγκεντρώνουν μαζί 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.
 
Ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συγκεντρώνουν μόλις 8%, σημειώνοντας πτώση 7 μονάδων από την επίδοσή τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική δημοτικότητα των τριών κομμάτων βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο μετά το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων της CDU πριν από 10 χρόνια.
 
Η έρευνα δίνει στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) την καλύτερη επίδοση μετά τις περυσινές εκλογές, τοποθετώντας τους στο 25%.
 
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπε ότι θα προτιμούσε μια επιστροφή στο μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Το δείγμα της έρευνας του Forsa ήταν 2.500 πρόσωπα και 56% είπαν ότι θα υποστήριζαν ένα συνασπισμό CDU – SPD.
 
Μια χωριστή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ δίνει στις CDU/CSU 36% και 9% στο FDP — μια πτώση κατά 3% σε σύγκριση με τα περυσινά εκλογικά αποτελέσματα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε