Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πυκνά σύννεφα πάνω από την Κύπρο”

“Πυκνά σύννεφα πάνω από την Κύπρο”

 “Θα προστρέξει εν τέλει η Κύπρος στις αγκάλες των ευρωπαίων εταίρων της για οικονομική βοήθεια” γράφει η Le Soir    

«Πυκνά σύννεφα πάνω από την Κύπρο» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας Le Soir και το οποίο πραγματεύεται το αν θα προστρέξει εν τέλει η Κύπρος στις αγκάλες των ευρωπαίων εταίρων της για οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό “το ερώτημα γίνεται όλο και πιο συχνό, ενώ οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Κυπριακής κυβέρνησης ότι πρόκειται για πολύ πιθανό σενάριο ώστε να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έδωσαν περαιτέρω τροφή για σχόλια”.

Η εφημερίδα αναφέρει, ότι σύμφωνα με Κύπριο διπλωμάτη, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Την 1η Ιουλίου η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση, πρέπει να βρει 1.8 δις ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου, για την ανακεφαλοποίηση της Marfin Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας η οποία είχε και τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος, επισημαίνει η βελγική εφημερίδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης, ότι το να προστρέξει η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης όπως έχει κάνει η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τη φήμη και τη διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας λίγες μέρες μόνο πριν την ανάληψη της Προεδρίας. Όμως ποιες είναι οι εναλλακτικές, αναρωτιέται: Η Ρωσία έχει ήδη δανείσει στη χώρα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ, συνεπώς ένα δεύτερο δάνειο δεν θα είχε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Τότε ίσως από τους Κινέζους; Η Κίνα έχει επιδείξει κατά καιρούς το έντονο ενδιαφέρον της για το νησί της Αφροδίτης. Μάλιστα αγόρασε το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας ώστε να κατασκευάσει μια περιφερειακή έκθεση των προϊόντων της. Όμως ούτε η αποδοχή δανείου από το Πεκίνο θα είχε θετικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας. Συνεπώς σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα μοιάζει λίγο πολύ με προσπάθεια για τετραγωνισμό του κύκλου.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα σχολιάζει ότι, παρόλα αυτά, οι Κύπριοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ανάληψη της Προεδρίας και υποστηρίζουν ότι είναι καλά προετοιμασμένοι. Όπως δήλωσε και ένας Κύπριος διπλωμάτης «μπορεί να είμαστε μικροί, όμως θα κάνουμε πολλά».

 

Αλταφάζ: Η Κύπρος δεν έχει υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο Ταμείο Στήριξης

Στον Μηχανισμό Στήριξης οδεύει και η Κύπρος – “Δεν θα πάρουμε μέτρα τύπου Ελλάδας” λέει η κυβέρνηση

Στο “κόκκινο” Κύπρος και Ισπανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε