Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πυρηνική δοκιμή – Βόρεια Κορέα: Απειλές Τραμπ για πόλεμο – Θα τους “μιλήσουμε” όπως πρέπει!

Πυρηνική δοκιμή – Βόρεια Κορέα: Απειλές Τραμπ για πόλεμο – Θα τους “μιλήσουμε” όπως πρέπει!

– Οργισμένη απάντηση Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από τη νέα πυρηνική δοκιμή
– Αφήνει… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης στη Βόρεια Κορέα
– Συγκαλεί άμεσα την ομάδα εθνικής ασφαλείας!
– Έντονες αντιδράσεις από όλο τον πλανήτη και παγκόσμιο σοκ
– Εφιαλτικά σενάρια πολέμου

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στον πλανήτη μετά από την νέα πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου και προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Η βόμβα ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε χαμηλό βάθος στη χώρα. Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, ενώ τα εφιαλτικά σενάρια για πόλεμο μοιάζουν πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ.

Τραμπ: “Η βόρεια Κορέα θα καταλάβει μόνο με ένα πράγμα”

Οι «λέξεις και οι ενέργειες [της Βόρειας Κορέας] εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο tweet.

Λίγο αργότερα, όμως έκανε ένα tweet το οποίο είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι η πυρηνική δοκιμή της βόρειας Κορέας δεν θα περάσει έτσι. ” Η Νότια Κορέα κατανοεί, όπως τους είπα, ότι οι συνομιλίες για καταπράυνση με τη Βόρεια Κορέα δεν θα λειτουργήσουν, θα καταλάβει μόνο ένα πράγμα”, έγραψε αφήνοντας υπόνοιες για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Συγκαλεί την ομάδα ασφαλείας!

Ο Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια για να συζητήσουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Αυτό ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε μία δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται.»

ΗΠΑ: “Στο πλευρό της Ιαπωνίας ό,τι κι αν γίνει”

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Ρωσία: “Σοβαρή απειλή για την ειρήνη”

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή που φέρεται να πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

Στο μεταξύ τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή βρίσκονται σήμερα «στα κανονικά επίπεδα», έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες ελέγχου, ενώ κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή.

«Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή Πριμόρσκι», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ελέγχου.

Κίνα σε Κιμ Γιονγκ Ουν: “Δεν σε συμφέρει”

Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της έκτης πυρηνικής δοκιμής της.

Ο σεισμός “ταρακούνησε” και την Κίνα

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών έγινε αισθητή για «περίπου 8 δευτερόλεπτα» σε πολλές περιοχές της επαρχίας Τζιλίν της Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι μεθοριακές πόλεις Γιαντζί και Μπαϊσάν επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία όμως έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τσανγκτσουνγκ, η οποία βρίσκεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό που χωρίζει την Κίνα από τη Βόρεια Κορέα.

«Στη Γιαντζί (…) κοιμόμουν και η δόνηση με ξύπνησε», έγραψε ένας κάτοικος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, ενώ ένας άλλος επεσήμανε ότι η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που βγήκε αμέσως από το σπίτι του.

https://www.youtube.com/watch?v=cJ777JJHtGw

«Η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε μόλις 174 χιλιόμετρα μακριά από μια κινεζική επαρχία», τονίζει ένας άλλος χρήστης του Διαδικτύου. «Πραγματοποιώντας αυτή τη δοκιμή (η Πιονγκγιάνγκ) σπέρνει την καταστροφή, οδηγούμαστε βήμα βήμα στον πόλεμο ή την καταστροφή», σχολίασε κάποιος άλλος

Ένας χρήστης του Weibo εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για την αδιαφορία που δείχνει η υπόλοιπη χώρα: «η χώρα δεν ανησυχεί για τις τρεις επαρχίες της! Μια νέα πυρηνική δοκιμή και δεν ανησυχεί η χώρα;».

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα έκτακτους ελέγχους των επιπέδων ραδιενέργειας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Εφιαλτικά σενάρια πολέμου

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο – εκτός από τον Κιμ Γιονγκ Ουν – γιατί τα σενάρια του τι θα ακολουθήσει είναι πραγματικά εφιαλτικά.

Σύμφωνα με ειδικούς σε γεωπολιτικά θέματα που μίλησαν στο RT, ακόμα και χωρίς την χρήση πυρηνικών, η Νότια Κορέα μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, ενώ και άλλες χώρες μπορεί να δεχθούν στο έδαφός τους έναν αδέσποτο πύραυλο.

«Αν δεν επιλυθεί γρήγορα η κρίση στην ανατολική Ασία τότε πολλές χώρες θα ζουν με τον εφιάλτη μιας πιθανής έκρηξης ενός «πυρηνικού ηφαιστείου»», δηλώνει ο καθηγητής Ασιατικών Σπουδών, Georgy Toloraya.

Προσθέτει ότι αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να λύσουν την κρίση δια της στρατιωτικής οδού τότε θα υπάρξουν αντίποινα από την Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν και το σίγουρο είναι ότι τη νύφη θα πληρώσει η Νότια Κορέα που θα μετατραπεί σε έρημο!

Μάλιστα συνεχίζει τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται να κάνει επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίον της Νότιας Κορέας για να την εξαφανίσει από τον χάρτη. Αρκεί, να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νότιας Κορέας και αυτό θα συμβεί από μόνο του. Υπάρχουν 30 τέτοιες εγκαταστάσεις στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις