Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πυρηνική δύναμη είναι πλέον το Ιράν

Πυρηνική δύναμη είναι πλέον το Ιράν

‘Αρχισε η φόρτωση του καυσίμου στον αντιδραστήρα. Με την επιχείρηση αυτή ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.

Ο πρώτος ιρανικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Ρωσίας στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν) και στον αντιδραστήρα του οποίου άρχισε σήμερα το πρωί η φόρτωση καυσίμου, είναι ένα “σύμβολο της αποφασιστικότητας του Ιράν να πετύχει τους στόχους του” παρά τις κυρώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

“Παρόλες τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις δυσκολίες που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, η εκκίνηση του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ καταδεικνύει τη συνέχιση του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν”, δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου.

“Είναι ένα σύμβολο της αντίστασης του ιρανικού έθνους και της αποφασιστικότητάς του να επιτύχει τους στόχους του”, συνέχισε ο Σαλεχί, ο οποίος έπλεξε επίσης το εγκώμιο της Ρωσίας επειδή ολοκλήρωσε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είχε αρχίσει πριν από 35 χρόνια η Γερμανία και γνώρισε στη συνέχεια πολλές αλλαγές.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριγένκο υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το “διεθνή” χαρακτήρα του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και στον οποίο συμμετείχαν “περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών και ασιατικών”, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η Ρωσία πέτυχε από τον ΟΗΕ να εξαιρεθεί ο σταθμός του Μπουσέρ από το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε όλες τις μεταφορές πυρηνικών εξοπλισμών ή τεχνολογιών προς το Ιράν, δεσμευόμενη να παρέχει επί δέκα χρόνια το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και να το ανακτά μετά τη χρήση του ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της διάδοσης. Ο πυρηνικός σταθμός θα παραμείνει εξάλλου για πολλά χρόνια υπό τον κοινό έλεγχο ρώσων και ιρανών τεχνικών.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν οτι η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού δεν αντιπροσωπεύει μία απειλή για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων υπογραμμίζοντας πως οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.

“Εντελώς απαράδεκτη” χαρακτήρισε το Ισραήλ την φόρτωση καυσίμου στον αντιδραστήρα και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να ασκήσει περισσότερη πίεση προκειμένου να αναγκάσει την Τεχεράνη να σταματήσει κάθε εμπλουτισμό ουρανίου.

Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Σιρζαντιάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε