Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Ραδιενεργός εφιάλτης! Το δυστύχημα της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας! – Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων όρισε η ΙΑΕΑ

– Αρνείται την άποψη του προέδρου της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας
– Μια ώρα μετά ενημερώθηκε ο ιάπωνας πρωθυπουργός για την έκρηξη στον αντιδραστήρα!
– Το περιστατικό μετέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo
– Οι μετρητές ραδιενέργειας βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο – Tα μηνύματα πανικού στο Ιντερνετ

Μπορεί η φωτιά να έσβησε στο πυρηνικό αντιδραστήρα, μπορεί να φύσηξε άνεμος στέλνοντας τη ραδιενέργεια σε ΜΗ κατοικημένες περιοχές όμως η πληροφορία που αναμεταδίδει το BBC και δόθηκε στην δημοσιότητα από δημοσιογράφο του ιαπωνικού πρακτορείου Kyodo προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία.

‘Οπως τον άκουσε να λέει σε συνάντηση με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Ναότο Καν είπε χαρακτηριστικά: “Η τηλεόραση μετέδωσε την είδηση για μια νέα έκρηξη. Ομως το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είχε ενημερωθεί για τουλάχιστον 1 ώρα!” Και πρόσθεσε: “Τι στο διάολο γίνεται;”

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Καν για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά την πυρηνική κρίση.

Πιο πολύ κι από αυτό όμως, ανησυχία (αν όχι τρόμο) προκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας Αντρέ-Κλοντ Λακόστ, που κατέταξε το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων και πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα 2 του σταθμού “δεν είναι πλέον αδιαπέραστο”.

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας έσπευσε να διαψεύσει, θέλοντας να μην πανικοβάλει περισσότερο τους πολίτες, δεν αύξησε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του δυστυχήματος της Φουκουσίμα.

Οι μετρητές ραδιενέργειας βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο ΦΩΤΟ REUTERS

“Εδώ δεν γίνεται συζήτηση για αύξηση της κατάταξης του δυστυχήματος στο σταθμό της Φουκουσίμα”, δήλωσε ο υπεύθυνος της Αρχής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η ιαπωνική υπηρεσία είχε κατατάξει στο επίπεδο 4 της διεθνούς κλίμακας το ατύχημα που συνέβη το Σάββατο στον αντιδραστήρα 1.



Επιβεβαιώνοντας ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα, η ΙΑΕΑ αποφάσισε να ορίζει ζώνη μη απαγόρευσης πτήσεων 30 χιλιομέτρων.


Παράλληλα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συνέστησε σήμερα στο προσωπικό του και στις οικογένειές του που βρίσκονται στις δύο βάσεις του στην Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις, όπως και να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

«Η φύση των μέτρων αυτών είναι αυστηρώς προληπτική. Δεν αναμένουμε ότι θα ξεπεραστούν ουδόλως τα αμερικανικά ομοσπονδιακά όρια έκθεσης σε ακτινοβολία ακόμη κι αν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης», διευκρινίζει ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Το χρονικό της τελευταίας έκρηξης
Η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα έσβησε λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος. Το περιστατικό προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, σπέρνοντας τον πανικό στην Ιαπωνία.

Αρκετές ώρες αργότερα, ο Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε οτι, χάρη στους ανέμους, το ραδιενεργό νέφος δεν κατευθύνεται πλέον προς το Τόκιο αλλά έφυγε στον ωκεανό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό της Ιαπωνίας ή άλλων ασιατικών χωρών αλλά προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν πάλι το νέφος πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό για να ψύξει τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 4 μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκαν δύο οπές 8 εκατοστών στο κέντρο του τοίχου του εξωτερικού κτιρίου του αντιδραστήρα. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό αέρα.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον σε πιθανή φθορά σε τμήμα του πυρήνα του αντιδραστήρα που είναι γνωστό ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και παγιδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του καισίου, του ιωδίου και του στροντίου στο νερό του αντιδραστήρα.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η μορφή της βλάβης και των επιπτώσεών της στην ακεραιότητα του ατσάλινου κελύφους που καλύπτει την καρδιά του αντιδραστήρα.

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.

“Αυξημένη ακτινοβολία, όπως αυτή που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ ή στους ιάπωνες εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, δεν είναι πιθανόν να προσβάλει τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Λαμ τσινγκ-Γουάν, καθηγητής Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι εκρήξεις είναι πιθανόν να εκθέσουν τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα σε ακτινοβολία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ότι “υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό”.

Συνολικά σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Οι πιο πρόσφατες ήταν οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο.2 και Νο.4.

Την ίδια ώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Ρώσος μετεορολόγος μετράει τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Βλαδιβοστόκ ΦΩΤΟ REUTERS

Ετοιμάζει μαζική εκκένωση η Κίνα – Η Αυστρία διώχνει την πρεσβεία της από το Τόκιο

Η κατάσταση στην Ιαπωνία έχει σκορπίσει πανικό παντού, ακόμη και στην Κίνα, όπως φαίνεται από την απόφαση του Πεκίνου να οργανώσει τη μαζική φυγή των υπηκόων της, που εξακολουθούν να βρίσκονται στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το Associated Press. Η κινεζική κυβέρνηση στέλνει λεωφορεία για να μεταφέρει τους πολίτες της μακριά από τις πόλεις Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Ιμπαράκι και Ιουάτε.

Την ίδια στιγμή, σε πρώτη φάση, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ιαπωνία από το Τόκιο στην Οζάκα, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις συνέπειες των ραδιενεργών καταλοίπων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Lufthansa, από την πλευρά της, αποφάσισε να εκτρέπει τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή τις πτήσεις της με προορισμό το Τόκιο προς τις πόλεις Ναγκόγια και Οσάκα γνωστοποίησε εκπρόσωπος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ησυχάζει η Ιαπωνία, νέος μετασεισμός 6 Ρίχτερ! – 3.373 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί
Τα μηνύματα πανικού στο Ιντερνετ – “Μαζέψτε ό,τι μπορείτε και φύγετε όσο πιο μακριά γίνεται!”

Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Ιάπωνες – Ερήμωσε ακόμα και το Τόκιο – Νέοι αντιδραστήρες στο χορό των βλαβών

Συγκλονιστικός ο απολογισμός ανά επαρχία – Θρηνούν 12 επαρχίες, μόνο σε μια πόλη αγνοούνται οι 12.000 από τους 15.000 κατοίκους! 
Έκανε πίσω για τα πυρηνικά η Μέρκελ – Ανέστειλε την επιμήκυνση ζωής 17 πυρηνικών μονάδων
Ο καιρός σύμμαχος του πυρηνικού εφιάλτη: προς την ενδοχώρα η φορά των ανέμων
Νέος πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία – Tι λένε επιστήμονες στο Newsit
Πολιορκία στα σούπερ – μάρκετ – Στέρεψαν τα πρατήρια – Βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια – Δείτε φωτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε