Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

«Ράπισμα» της Γερουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βεγγάζη

«Ράπισμα» της Γερουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βεγγάζη

«Μέγα σφάλμα» χαρακτηρίζει η Γερουσία την άρνηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να κλείσει τη διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε τα αιματηρά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης της Γερουσίας για τις συνθήκες που οδήγησαν στην επίθεση κατά του προξενείου της και στη δολοφονία του πρεσβευτή και άλλων τριών διπλωματικών υπαλλήλων.

Το υπουργείο, κατά την έκθεση, επέλεξε να διατηρήσει ανοικτό το προξενείο «παρά τη δεδηλωμένη αδυναμία της λιβυκής κυβέρνησης να εγγυηθεί την προστασία του και το αυξανόμενα απειλητικό περιβάλλον που περιέγραφαν οι υπηρεσίες πληροφοριών», υπογραμμίζεται στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση μίας εσωτερικής έρευνας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή».

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές συνιστούν στο ΥΠΕΞ να είναι έτοιμο, στο εξής, για τέτοιου είδους επιθέσεις, ακόμη και όταν δεν προδιαγράφεται άμεσος κίνδυνος.
«Εάν μία χώρα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την υποχρέωση να προστατεύσει τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, τότε το ΥΠΕΞ υποχρεούται να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, να προσπαθήσει να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας εκείνης, ή απλώς να αποφασίζει να κλείσει την εν λόγω αποστολή», επισημαίνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, οι Γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση «να μιλά ευθαρσώς και με ευκρινή τρόπο» σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλύτερα στην υγεία της η Χίλαρι Κλίντον

“Ξήλωσαν” το μισό Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για τον θάνατο του αμερικανού πρέσβη στην Λιβύη

FBI: Θα ανακρίνουν ισλαμιστή, ύποπτο για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης

ΗΠΑ: Η CIA είχε μυστική αποστολή στο προξενείο στη Βεγγάζη

Τα τελευταία λεπτά της ζωής του Αμερικανού πρέσβη σε video

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε