Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρεκόρ εξώσεων στην Ισπανία

Κατά 21,2% σε σχέση με το 2010, αυξήθηκαν οι εξώσεις ενοικιαστών ακινήτων εξαιτίας χρεών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές πηγές.

Οπως αναφέρει το Γενικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας “οι εξώσεις έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2011: 58.241 με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010”.

Το Συμβούλιο επισημαίνει πάντως ότι στο “τέταρτο τρίμηνο η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με τα άλλα δύο τρίμηνα”.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών και καταστημάτων που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειό τους.

Οι περιοχές που καταγράφηκαν οι περισσότερες εξώσεις είναι η Βαλένθια, με 13.711 εξώσεις, η Ανδαλουσία (9.864) και η Μαδρίτη (9.460).

Οι εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών, που έχουν αναχθεί σε σύμβολο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία μετά το σπάσιμο της “φούσκας” των ακινήτων το 2008 και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, επικρίνονται ολοένα και περισσότερο και έχουν γίνει ένας από τους στόχους των Αγανακτισμένων.

Αντιμέτωπη με τη ραγδαία αύξηση των εξώσεων, η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να θεσπίσει έναν κώδικα καλής συμπεριφοράς, με τον οποίο συμμορφώνονται οι περισσότερες ισπανικές τράπεζες και ο οποίος προβλέπει μέτρα προκειμένου να μην βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες.

Σύμφωνα με τον κώδικα αυτό πρέπει να προστατεύονται οι οικογένειες των οποίων απειλείται η κύρια κατοικία, όλα τα μέλη των οποίων είναι άνεργα και αυτές οι δόσεις των δανείων των οποίων ξεπερνούν κατά 60% το εισόδημά τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε