Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ρώμη: «Ελσα μην κλαις, κλαίμε ήδη εμείς και είμαστε πάρα πολλοί»

Ρώμη: «Ελσα μην κλαις, κλαίμε ήδη εμείς και είμαστε πάρα πολλοί»

Στην κεντρική πλατεία της Ρώμης «Σάντι Απόστολι» ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, η κεντρική διαδήλωση διαμαρτυρίας των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων – Cigl Cisl και Uil – που κήρυξαν, σήμερα, οκτάωρη γενική απεργία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Κύρια αιτία της κινητοποίησης ήταν η μεταρρύθμιση των συντάξεων και της αγοράς της εργασίας, που διευκολύνει τις απολύσεις.

Η απεργία αφορά και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη, για διάστημα μέχρι και πέντε χρόνων, τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι  που είχαν δεχθεί, τους περασμένους μήνες, την «εθελούσια έξοδο» η οποία τους προτάθηκε από διάφορες επιχειρήσεις (ιταλικά ταχυδρομεία, εταιρίες τηλεπικοινωνιών κλπ.) σταματώντας να δουλεύουν.

«Το φαινόμενο αυτό αφορά πολλούς περισσότερους εργαζόμενους από όσους πιστεύει η κυβέρνηση. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι κανείς δεν μπορεί  να επιτρέψει στον εαυτό του να παίξει με το μέλλον, με την ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων», δήλωσε η Σουζάννα Καμούσσο, γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου  Cgil, Σουζάννα Καμούσσο. Bάσει υπολογισμών του συνδικάτου, τα «θύματα της εθελούσιας εξόδου», μπορεί να φθάνουν και τα 300.000 άτομα.

«Η υπουργός εργασίας έχωσε το κεφάλι κάτω από την άμμο, όπως κάνουν οι στρουθοκάμηλοι. Πρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις στο πρόβλημα όσων έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη, λόγω της εθελούσιας εξόδου. Πρόκειται για χιλιάδες συμπολίτες μας», τόνισε ο επικεφαλής του συνδικάτου Cisl, Ραφφαέλε Ανζτελέττι.

Συνεργάτες της υπουργού εργασίας Έλσα Φορνέρο, έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι πρόκειται, πιθανότατα, να διατίθενται τρία δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2017, για να παρασχεθεί επαρκής οικονομική κάλυψη.  

Κύρια συνθήματα των σημερινών κινητοποιήσεων ήταν «Ελσα μην κλαις, κλαίμε ήδη εμείς και είμαστε πάρα πολλοί»,  «Μόντι -Φορνέρο, δεν θα μας πάτε στο νεκροταφείο» και «Η αξιοπρέπειά μας δεν γνωρίζει μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την βιομηχανική παραγωγή, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, σημειώθηκε πτώση 6,8%. Οι αρνητικότερες επιδόσεις, παρατηρήθηκαν στον τομέα χημικών προϊόντων (- 14%), πώλησης αυτοκινήτων (- 11,2%), και στα κύρια καταναλωτικά αγαθά (- 10%).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε