Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ρομπάι: Αποφάσεις στην Ευρωζώνη και όχι μόνο από τα κράτη!

Τα κράτη δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μόνη αρχή λήψης αποφάσεων στους κόλπους της ευρωζώνης,δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσής

Τα κράτη δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μόνη αρχή λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της ευρωζώνης, δήλωσε χθες σε ομιλία του στο Λουβέν, στο Βέλγιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ασκώντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κεκαλυμμένα κριτική στο δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί.
 
“Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, μια κοινή νομισματική πολιτική, αφήνοντας την ίδια ώρα όλα τα υπόλοιπα στα ενδιαφερόμενα κράτη. Όμως αυτήν την εμπειρία είχαμε. Χρειαζόμαστε μια συνοχή στις πολιτικές και στους θεσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, σημείωσε ο Ρομπάι κατά την ομιλία του.
 
Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος της ΕΕ δείχνει να απαντάει στην κριτική που του ασκήθηκε ότι συχνά καθοδηγείται από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Ο Ρομπάι χαιρέτισε εξάλλου τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία προχώρησε στην επαναγορά χρέους των κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
 
“Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μια κρίση περιοριζόμενοι στην εφαρμογή μεθόδων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πρέπει να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε μη-συμβατικές μεθόδους, οι οποίες δεν συναντώνται στα εγχειρίδια της οικονομίας”, σημείωσε.
 
“Αυτό που έκανε η ΕΚΤ έπρεπε να γίνει για να σωθεί η ίδια η ευρωζώνη. Αυτό που μετράει είναι ο στόχος. Τα μέσα δεν αποτελούν αυτοσκοπό”, υπογράμμισε.
 
Ο Βαν Ρομπάι ζήτησε επίσης να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης. “Η αλληλεγγύη είναι καθήκον, όχι μόνον δικαίωμα”. Στους κόλπους της ευρωζώνης αυτό αποτελεί “εφεξής ζήτημα ανάγκης και επιβίωσης”, σημείωσε.
 
Η κρίση ζητεί μια πιο μεγάλη οικονομική ολοκλήρωση και “οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό σημαίνει μια απώλεια κυριαρχίας για όλον τον κόσμο, όχι μόνον για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”, κατέληξε.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες η συμφωνία Ελλάδας και ιδιωτών πιστωτών

Μέρκελ:”Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”

”Θέμα ημερών η χρεοκοπία Ισπανίας και Ιταλίας” – Η ευρωζώνη παραδίδεται στην πυρά του χρέους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε