Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ρωσία: Δε θα επιτρέψουμε στον ΟΗΕ να ασκήσει βία ενάντια στη Συρία

Ρωσία: Δε θα επιτρέψουμε στον ΟΗΕ να ασκήσει βία ενάντια στη Συρία

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, δεν θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας το σενάριο αυτό “καταστροφικό”.

“Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προσφυγή στη βία”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. “Αυτό θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής”, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, η χώρα του οποίου είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Ανησυχούμε για την αντίδραση κάποιων εξωτερικών παραγόντων που υποστηρίζουν ανοιχτά τις ένοπλες μονάδες και ζητούν ταυτόχρονα από τη διεθνή κοινότητα συγκεκριμένες ενέργειες για να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία. Για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση, το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης τίθεται με έντονο και συναισθηματικό τρόπο”, σημείωσε.

Ο Λαβρόφ, είπε επίσης ότι για το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία Κόφι Αναν καταβάλλονται προσπάθειες για να εφαρμοστεί, τόνισε όμως ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”.”Παρατηρώ ότι το σχέδιο Αναν αρχίζει να κολλάει. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική λύση από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου”, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα συμφωνήσει στην αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ, μόνο στην περίπτωση που μία τέτοια κίνηση είναι αποτέλεσμα ενός διαλόγου ανάμεσα στους ίδιους τους Σύρους και δεν επιβάλλεται με εξωτερική πίεση.

Χαρακτηριστικά δήλωσε “Αν οι Σύροι συμφωνούν μεταξύ τους (για την αποχώρηση του Ασαντ), εμείς θα είμαστε ευτυχείς να υποστηρίξουμε μια τέτοια λύση. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται οι προϋποθέσεις για έναν τέτοιο διάλογο από το εξωτερικό”, τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Ιράν ο Λαβρόφ είπε ότι είναι “απερίσκεπτο” το να θέλουν να αποκλείσουν το Ιράν από μια μελλοντική διεθνή διάσκεψη για τη Συρία που έχει προτείνει η Μόσχα, έστω και αν αυτή τη συμμετοχή την βλέπουν με κακό μάτι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Το Ιράν είναι μία από τις χώρες που έχουν επιρροή στην κυβέρνηση της Συρίας. Και να λέγεται ότι το Ιράν δεν έχει θέση εκεί διότι είναι μέρος του προβλήματος είναι στην καλύτερη περίπτωση απερίσκεπτο”, δήλωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φρικιαστικές αναφορές παρατηρητών του ΟΗΕ από Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε