Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ρωσία: Δεν χαλάμε τις σχέσεις με Γερμανία

Ρωσία: Δεν χαλάμε τις σχέσεις με Γερμανία

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Financial Times ”κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες ξεκαθαρίζουν πως μπαίνουν στην Κύπρο αλλά τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα «ψυχρά» εμπορικά κριτήρια στις όποιες επενδύσεις τους”.

Μπορεί το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου να βρίσκεται στη Ρωσία ψάχνοντας με αγωνία για ένα δάνειο – σωσσίβιο, όμως τα αποτελέσματα εως τώρα είναι φτωχά και τα μηνύματα της Ρωσικής ηγεσίας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο λόγος σύμφωνα με αναλυτές είναι απλός.
Η Ρωσία από τη μία θέλει να παίζει το χαρτί της υπερδύναμης που έχει ”βαρύ” λόγο στις εξελίξεις, όμως από την άλλη δεν θέλει να ”χαλάσει” τις σχέσεις της με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα την Γερμανία.
Μάλιστα η τραπεζική κρίση στην Κύπρο δίνει στους Πούτιν και Μεντβέντεφ μία χρυσή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους στο εσωτερικό με τους πάμπλουτους δηλαδή Ρώσους που δεν είναι του ”καθεστώτος” και έβγαλαν τα λεφτά τους στην Κύπρο.
Για αυτό και ζήτησαν και πήραν από τον Κύπριο Πρόεδρο λίστα των Ρώσων μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο.

Αυτά βέβαια δεν αποκλείουν ρωσικό μπάσιμο στην Κύπρο, που δεν θα έχει όμως χαρακτήρα διάσωσης αλλά επένδυσης.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times.
”Η Μόσχα δεν έχει ακόμη προσφέρει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια στην κυπριακή κυβέρνηση, που αναζητεί εναγωνίως εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του διεθνούς πακέτου διάσωσης, μετά την απόρριψη του σχεδίου της ευρωζώνης για επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις από το κοινοβούλιο της χώρας.

Αξιωματούχοι στην Μόσχα εξέφραζαν κατ’ ιδίαν σκεπτικισμό για την προοπτική να διασώσει η Ρωσία την Κύπρο ή να παράσχει περαιτέρω «γέφυρες» δανείων. Κορυφαίοι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα «ψυχρά» εμπορικά κριτήρια στις όποιες επενδύσεις τους.

«Αγορά άχρηστων μετοχών σε μια τράπεζα για ένα ή δύο δισεκατομμύρια. Δεν πρόκειται να προχωρήσει πολύ εδώ», σχολίασε ένας τραπεζίτης”.

Διαβάστε επίσης:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε