Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ρωσία: υπ’ αριθμόν ένα απειλή το ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος
Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. ΦΩΤΟ REUTERS

Επίσημο έγγραφο του Κρεμλίνου με την υπογραφή του Ρώσου προέδρου τοποθετεί το ΝΑΤΟ στην πρώτη θέση της λίστας με τις απειλές για την ασφάλεια της χώρας.

Ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε την Παρασκευή ένα νέο στρατιωτικό δόγμα που τοποθετεί το ΝΑΤΟ επικεφαλής των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας. Το κείμενο του δόγματος, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, τοποθετεί στην πρώτη θέση μεταξύ των “κυριότερων εξωτερικών στρατιωτικών απειλών” το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να “παγκοσμιοποιήσει τις λειτουργίες του, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου”.

Το επίσημο έγγραφο καταγγέλλει επίσης την προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα “στρατιωτικών υποδομών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της Συμμαχίας”.

Η Μόσχα εδώ και πολλά χρόνια διαμαρτύρεται για την ένταξη κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην Ατλαντική Συμμαχία, και κάνει τα πάντα στο διπλωματικό μέτωπο για να εμποδίσει την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Στο δόγμα φυσικά δεν μένει εκτός το μεγάλο “αγκάθι” στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και η επέκταση της στην ανατολική Ευρώπη. Έτσι εκφράζεται ανησυχία και για την πιθανή ανάπτυξη ενός “στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος” και την ανάπτυξη “συμβατικών στρατηγικών όπλων υψηλής ακρίβειας”.

Η Ρωσία έχει καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο για μια αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη, που οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά εγκατέλειψαν, και θέλει να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ ότι τα νέα συμβατικά στρατηγικά όπλα θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς όπως και τα πυρηνικά όπλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε