Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ρώσος στρατηγός: Είμαι ζωντανός! Δε με σκότωσαν Σύροι αντάρτες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Η είδηση πως αντάρτες της Συρία σκότωσαν Ρώσο στρατηγό που εργαζόταν ως σύμβουλος στο συριακό υπουργείο Άμυνας έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου. Κι έφτασε ακόμη και στ’ αυτιά του… θύματος!

Η συριακή αντάρτικη οργάνωση, που αποκαλείται «Γεράκια-Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων», με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της στο Reuters, ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον απόστρατο στρατηγό Βλαντίμιρ Πετρόβιτς Κοσιόφ, σε επιχείρηση στην περιοχή Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού. Έδειξαν μάλιστα και αντίγραφο της ταυτότητα που του είχε δώσει η συριακή κυβέρνηση.

Μόνο που λίγη ώρα μετά, ο ίδιος ο στρατηγός Κοσιόφ, βγήκε και ανακοίνωσε ότι είναι ζωντανός! Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τον είδαν σήμερα στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass μετέδωσε πως ο στρατηγός συναντήθηκε με Ρώσους δημοσιογράφος στο υπουργείο και —παρότι δεν είπε εάν βρισκόταν στη Συρία το τελευταίο διάστημα— δήλωσε πως “θέλω να επιβεβαιώσω ότι είμαι ζωντανός και καλά”.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο Άμυνας, τα δημοσιεύματα είναι “μυθεύματα”.

Επίθεση των καθεστωτικών στο Χαλέπι

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση Άσαντ μπήκαν στη νότια συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι, σκοτώνοντας την πλειονότητα των ανταρτών. Μπήκαν επίσης και σε άλλες περιοχές της πόλης, εξαπολύοντας νέα επίθεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεκάδες “τρομοκράτες” σκοτώθηκαν στην κεντρική συνοικία Μπαμπ αλ Χαντίντ, κοντά στο αρχαίο φρούριο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και στην Μπαμπ αλ Νάιραμπ, στο νοτιοανατολικό τομέα.

Οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν τη Σαλαχεντίν ως βάση εδώ και τρεις εβδομάδες, ωστόσο ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι ορισμένες θέσεις τους ήταν εγκαταλελειμμένες σήμερα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο Χαλέπι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και δύο παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τους βίαιους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στο Χαλέπι, αναφερόμενη σε δορυφορικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι φωτογραφίες δείχνουν στο Χαλέπι και στη γειτονική μικρή πόλη Αναντάν περισσότερους από 600 κρατήρες που έχουν σχηματιστεί από οβίδες του πυροβολικού και αποδεικνύουν τη μεγάλης έκτασης βία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 31 Ιουλίου δείχνουν κρατήρες από οβίδες κοντά σε κατοικημένη ζώνη στο Αναντάν.

Στο μεταξύ, περίπου 2.400 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο ανώτατοι αξιωματικοί, εγκατέλειψαν τη Συρία για να σωθούν από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και έφτασαν στην Τουρκία στην διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στην πλειοψηφία τους, οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά από το Χαλέπι και την Ιντλίμπ, αλλά ανάμεσά τους είναι συνολικά 37 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας που αυτομόλησαν.
Τουλάχιστον εννιά εξ αυτών νοσηλεύονται σε ένα νοσοκομείο στο Ρεϊχανλί στην επαρχία Χατάι, πάντα κατά το Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν προς Τουρκία:”Μετά τη Συρία, η σειρά σας! Είστε ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ

Συρία: Πάνω απο 50 νεκροί μόνο σήμερα

Τηλεοπτική επανεμφάνιση του Άσαντ

Εγκαταλείπουν ένας-ένας τον Άσαντ – Έφυγαν από το Χαλέπι οι παρατηρητές του ΟΗΕ

Χρυσές δουλειές για ξενοδοχεία της Τουρκίας λόγω της συριακής κρίσης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε