Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σ.Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα “εισέβαλαν” στο Μπαχρέιν

Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπό τον μανδύα κάποιας “Ασπίδας της Χερσονήσου”, εισέβαλαν στο Μπαχρέιν και αναπτύσσονται στο σουνιτικό βασίλειο, “για τη διατήρηση της τάξης ύστερα από έκκληση της κυβέρνησης”.

Μετά τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι στέλνουν στρατεύματα στο Μπαχρέιν για να συμβάλουν «στην τήρηση της τάξης και της σταθερότητας» στη χώρα.
 
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει περίπου 500 αστυνομικούς στο Μπαχρέιν προκειμένου να «βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχαγιάν.
 
«Και άλλες χώρες του Κόλπου θα συμμετάσχουν στην αποκατάσταση της τάξης στο Μπαχρέιν», πρόσθεσε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Παρίσι όπου βρίσκεται προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο της G8. «Το Μπαχρέιν μας ζήτησε να εξετάσουμε τρόπους για να εκτονώσουμε την κατάσταση», τόνισε.
 
Νωρίτερα, επίσημες πηγές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι η χώρα έχει στείλει στο Μπαχρέιν περίπου 1.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τα κυβερνητικά κτίρια.
 
“Κήρυξη του πολέμου συνιστά η οποιαδήποτε παρέμβαση ξένης δύναμης”, δηλώνει η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν.
 
Κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά και στρατιωτικοί, αρνήθηκαν ότι είχαν κάποιες ενδείξεις για την ανάπτυξη δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέϊν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων επισκέψεών τους στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα.
 
” Εκφράσαμε προς όλες τις πλευρές τους ενδοιασμούς μας για πράξεις, που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προκλητικές, ή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη συγκρούσεων ανάμεσα σε φανατικούς ” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέϊβ Λαπάν.
 
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ούτε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς, που περιόδευσε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ούτε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Μάϊκ Μιούλεν, είχαν γνώριζαν εκ των προτέρων οτιδήποτε για πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν.
 
Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον σε συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό της της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, των χωρών, της ομάδας των 8 πιο αναπτυγμένων κρατών (G8) στο Παρίσι, του τόνισε την πεποίθηση των ΗΠΑ, ότι η λύση στο Μπαχρέιν πρέπει να προέλθει από μια αξιόπιστη πολιτική μεταρρύθμιση και όχι από μια στρατιωτική παρέμβαση, όπως είπε αξιωματούχος των ΗΠΑ.
 
Η πληροφορία δόθηκε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις συζητήσεις με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, στο Παρίσι, όπου η Χίλαρι Κλίντον συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των G8.
 

Βίντεο – Ντοκουμέντο: Αστυνομικός πυροβολεί εξ’ επαφής διαδηλωτή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε