Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Σάλπαρε από την Κύπρο «επικίνδυνο» πλοίο με συριακά πυρομαχικά

Ως 60 τόνοι πυρομαχικών με προορισμό τη Λατάκια είναι το φορτίο του νέου πλοίου-βόμβα που έδεσε στην Μεγαλόνησο, «ξυπνώντας» εφιαλτικές μνήμες από την τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού.

Ξαναζούν τον χειρότερο εφιάλτη τους οι κυπριακές Αρχές για δεύτερη ημέρα, καθώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ανάγκασε φορτηγό πλοίο που είχε ξεκινήσει από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας με προορισμό την Τουρκία και τη Συρία, να δέσει τελικά ανοιχτά της Μεγαλονήσου.

Το M/V Chariot σημαίας Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ήταν έμφορτο με πυρομαχικά διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, που έχουν ως παραλήπτη το υπουργείο Αμυνας της Συρίας. Ο συνολικός τους όγκος υπολογίζεται από 35 ως 60 τόνους.

«Αποφασίστηκε ότι στο πλοίο θα επιτραπεί ο απόπλους, καθώς αποφάσισε να αλλάξει προορισμό και να μην πάει στη Συρία», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου, αποφεύγοντας κάθε σχόλιο για το φορτίο ή τους λόγους που αποφασίστηκε η αλλαγή πορείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά τους χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το φορτίο, το οποίο είχε προορισμό Τουρκία και Συρία. «Επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Συρία από την ΕΕ», όπως προσετέθη.

Υπενθυμίζεται ότι με έναν παρεμφερή τρόπο ξεκίνησε και η υπόθεση που οδήγησε στην καταστροφική έκρηξη του περασμένου καλοκαιριού.

Το 2009, η Κύπρος προχώρησε στην κατάσχεση φορτίου πυρομαχικών προς τη Συρία, αυτή τη φορά από το Ιράν.

Η λανθασμένη αποθήκευσή του σε χώρο εκτεθειμένο στον ήλιο και τη διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες οδήγησε στην έκρηξη του Ιουλίου, που σκότωσε 13 άτομα και κατέστρεψε την κυριότερη μονάδα ενέργειας και τη βάση του ναυτικού της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου:

1. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από τις Τελωνειακές Αρχές, χθες 10 Ιανουαρίου, το απόγευμα, ότι αγκυροβόλησε στη λιμενική περιοχή Λεμεσού, το πλοίο CHARIOT με σκοπό τον εφοδιασμό του με καύσιμα.

2. Η Κύπρος δεν αποτελούσε προορισμό του πλοίου αλλά αναγκάστηκε να καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο του λιμένα της Λεμεσού λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

3. Το πλοίο φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών και ανήκει στη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία Westberg Ltd (St. Petersburg, Russia).

4. Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Αγίας Πετρούπολης στις 09 Δεκεμβρίου 2011.

5. Τελωνείο και Λιμενικές αρχές προέβησαν στις νενομισμένες διαδικασίες και έλεγχο των εγγράφων του πλοίου και του φορτίου. Επίσης, προέβηκαν σε εξωτερικό έλεγχο των 4 εμπορευματοκιβωτίων και της ηλεκτρογεννήτριας που βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου. Ο φυσικός έλεγχος του περιεχομένου των εν λόγω εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν εφικτός, λόγω στενότητας χώρου. Διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έφερε επικίνδυνο φορτίο, με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία.

6. Οι αρμόδιες Αρχές απαγόρευσαν τον εφοδιασμό με καύσιμα και τον απόπλου του πλοίου από το αγκυροβόλιο Λεμεσού μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση. Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων αρχών, οι πλοιοκτήτες του εν λόγω πλοίου αποφάσισαν να αλλάξουν τον προορισμό του φορτίου. Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη οι Κανονισμοί και Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη κατάσταση στη Συρία. Διαπιστώθηκε ότι δεν παραβιάζονται τα σχετικά περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και δόθηκε η άδεια εφοδιασμού με καύσιμα και απόπλου του πλοίου.

Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Λεμεσού στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε