Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σάμιουελ Τζόνσον: Η φυματίωση, το αλκοόλ και οι γυναίκες…

Σάμιουελ Τζόνσον

Με doodle τιμά σήμερα η Google τα 308α γενέθλια του Σάμιουελ Τζόνσον. Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής του “πατέρα” του Λεξικού Αγγλικής Γλώσσας.

Ο Σάμιουελ Τζόνσον έγραψε το πιο πλήρες λεξικό της αγγλικής γλώσσας στη δεκαετία του 1750. Σήμερα θα γιόρταζε τα 308α γενέθλιά του και την προσφορά του τιμάει η Google με Doodle.

Το doodle και η προσφορά του Σάμιουελ Τζόνσον

Το doodle της Google είναι λίγο ειρωνικό, αφού η άνοδος της μηχανής αναζήτησης μέσω της Google ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τις μειώσεις στις πωλήσεις των λεξικών. Λεξικών που είτε βασίζονταν είτε επηρεάστηκαν από τον ίδιο τον Σάμιουελ Τζόνσον και τις εκδόσεις του. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε πώς αποτελούσε πρόδρομος της ηλεκτρονικής μηχανής αναζήτησης. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

Ο Σάμιουελ Τζόνσον, γεννημένος το 1709, πέρασε εννέα χρόνια δουλεύοντας το λεξικό της Αγγλικής γλώσσας (A Dictionary of the English Language). Το λεξικό κυκλοφόρησε τελικά το 1755. Μάλιστα, η προσφορά του είναι σπουδαία αφού ήταν για πολλά χρόνια το πιο γνωστό και έγκυρο αγγλικό λεξικό. Μόλις τελείωσε, ήταν ένα έργο τέχνης και σημείο αναφοράς, γεμάτο από πνευματικούς και εύπεπτους ορισμούς.

Θεωρείται “πατέρας” αλλά δεν δημιούργησε το πρώτο αγγλικό λεξικό!

Αυτό που δεν ξέρουν πολύ είναι ότι ο Σάμιουελ Τζόνσον, δεν δημιούργησε το πρώτο αγγλικό λεξικό, αλλά εκείνα που προηγήθηκαν ήταν κακές συγκρίσεις και συχνά δύσκαμπτες για το κοινό. Ύστερα, την “δόξα” του πήρε το Oxford English Dictionary που ολοκληρώθηκε το 1928.

Ενώ ο Σάμιουελ Τζόνσον είναι περισσότερο γνωστός για το λεξικό του, είχε μια ολοκληρωμένη καριέρα ακόμα και χωρίς αυτό. Ήταν σπουδαίος συγγραφέας, ποιητής και πέρασε χρόνια δημιουργώντας μια συλλογή έργων του Σαίξπηρ.

Η φυματίωση, το αλκοόλ και τα άλλα δεινά…

Παρά την μεγάλη επιρροή του, ο Σάμιουελ Τζόνσον θεωρείτο άτυχος. Ο συγγραφές και λεξικογράφος είχε παραμορφωθεί από την φυματίωση κατά την παιδική του ηλικία. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενώ έκανε άσωτη ζωή με πολλές γυναίκες και ακόμα πιο πολύ αλκοόλ. 

Η σύζυγός του Tetty εθίστηκε στο laudanum, ένα δυνατό αναλγητικό που περιείχε μορφίνη και κωδεΐνη. Πέθανε το 1752, πριν τελειώσει το λεξικό του ο σύζυγός της. Στη συνέχεια ο Σάμιουελ Τζόνσον ερωτεύτηκε μια παντρεμένη γυναίκα που ονομαζόταν Hester Thrale. Όταν ο σύζυγος της Thrale πέθανε, παράτησε τον Τζόνσον. Λίγο μετά, η ίδια μετακόμισε στην Ιταλία για να παντρευτεί τον δάσκαλο της μουσικής της.

Η ζωή του έγινε θέμα της σύγχρονης βιογραφίας, “Η ζωή του Σάμιουελ Τζόνσον” από τον James Boswell.

Πηγή: Telegraph.co.uk

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις