Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαρκοζί: «Αν χάσω τις εκλογές, φεύγω»

REUTERS

Έρχεται το τέλος της πολιτικής καριέρας του Σαρκοζί; Θα φύγει όπως ο ίδιος τουλάχιστον λέει σε περίπτωση που χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2012;

Το τέλος της πολιτικής του καριέρας βλέπει ο Νικολά Σαρκοζί σε περίπτωση που χάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. Ανησυχητικά τα μηνύματα από γκάλοπ που δημοσιεύει η Parisien για τις ικανότητες των υποψήφιων προέδρων.

«Σε περίπτωση αποτυχίας, σταματώ την πολιτική. Ναι, είναι βέβαιο…Για πρώτη φορά βρίσκομαι στο όριο…για πρώτη φορά στη ζωή μου, είμαι αντιμέτωπος με το τέλος της καριέρας μου». Ένα τέλος που μπορεί να έρθει σε λίγους μήνες (με μια ενδεχόμενη ήττα) ή σε 5 χρόνια (σε περίπτωση νίκης).

Αυτό φέρεται να δηλώνει ο Σαρκοζί τις τελευταίες ημέρες, επαναλαμβάνοντας «δεν είμαι δικτάτορας» ως απάντηση σε όσους τον κατακρίνουν για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι κάνει ήδη πλάνα για την ζωή του μετά τα Ηλύσια, όποτε και αν αναγκαστεί να αποχωρήσει (το 2012 ή το 2017 αν επανεκλεγεί):

«Εϊμαι δικηγόρος, είχα πάντα μια ομάδα και είμαι παθιασμένος με τόσα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση θα άλλαζα τελείως την ζωή μου, δεν θα ακούγατε να μιλούν πια για μένα» φέρεται να δηλώνει ο Σαρκοζί.

Το βαρύ αυτό κλίμα από το Μέγαρο των Ηλυσίων μεταφέρει η εφημερίδα Le Monde, χωρίς ωστόσο να επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή για το ρεπορτάζ της.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Le Parisien δημοσιεύει γκάλοπ της BVA στο οποίο παρότι δεν αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου, επιχειρείται ένα «κρας τεστ» των «προεδρικών προσόντων» του κάθε υποψήφιου.

Ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται πρώτος στην κατηγορία του «προεδρικού στάτους» με 46% (έναντι 39% του σοσιαλιστή Φρ. Ολάντ, 37% του κεντρώου Φρ. Μπαϊρού και 13% της Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου).

Στην ερώτηση ποιοι δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα των γάλλων, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Ολάντ και Μπαϊρού με 41% αμφότεροι, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει 23%, το ίδιο δηλαδή ποσοστό με την Μαρίν Λε Πεν.

Τέλος στην ερώτηση «ποιος ενσαρκώνει την αλλαγή», το 46% επιλέγει τον Φρ. Ολάντ, το 38% τον Φρ. Μπαϊρού και την Λε Πεν, ενώ το 19% «δείχνει» Νικολά Σαρκοζί.

Όσον αφορά το ερώτημα «ποιον υποψήφιο θεωρείτε ποιο αξιόπιστο» για την διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων, ο σοσιαλιστής Φρ. Ολάντ συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στις περισσότερες κατηγορίες σε σχέση με τους αντιπάλους του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε