Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σαρκοζί δεν είσαι η ρεζέρβα της Μέρκελ”

Απίστευτες αιχμές πετάει στο Παρίσι, λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας, ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθήκον της Γαλλίας είναι “η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής ενότητας κι όχι να εξυπηρετεί ως ρεζέρβα στη Γερμανία”, υπογραμμίζει ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κύριο άρθρο και σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

“Όσον αφορά τις αποφάσεις, είναι σαφές ότι το ευρώ εξαρτάται από τη Γερμανία, αλλά και η στάση της Γαλλίας είναι εξίσου σημαντική”, επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα “Κοριέρε ντελα Σέρα”.

“Διερωτώμαι γιατί το Παρίσι σταμάτησε να είναι το τσιμέντο της Ευρώπης”, σημειώνει.

“Καθώς οι συνέπειες της κρίσης αρχίζουν να γίνονται αισθητές, η Γαλλία κινδυνεύει και αυτή και (ο Γάλλος πρόεδρος) Νικολά Σαρκοζί κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ακολουθεί τη Γερμανία”, υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόντι επισημαίνει πως “μολονότι οι σύνοδοι κορυφής είναι σημαντικές, μια τριμερής συνάντηση δεν αρκεί, εφεξής είναι σαφές ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα”.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μεταβεί στην Ιταλία στις 20 Ιανουαρίου μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για να συναντήσουν εκεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη “οι μόνες αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τη μείωση του ελλείμματος, οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες και πολύτιμες, όμως, αν εφαρμοστούν χωρίς μέτρα ανάκαμψης, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης”, τονίζει παράλληλα ο Πρόντι σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Ιλ Μεσατζέρο”.

Διαβάστε επίσης : Ρεπουμπλικάνοι: Μάχη για το χρίσμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε