Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Σαρκοζί εναντίον Ολάντ – Πως θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποια είναι τα προγράμματα των δύο υποψηφίων για την Γαλλική προεδρεία. Που ποντάρουν για να κερδίσουν ψηφοφόρους…

Δύο 24ωρα πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο το προβάδισμά του έναντι του Ν. Σαρκοζί μειώνεται…

Η τηλεοπτική μονομαχία της Τετάρτης δεν κατάφερε να αντιστρέψει άρδην το κλίμα προς όφελος του νυν προέδρου. Ωστόσο οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι η εκλογική μάχη της Κυριακής δεν θα είναι περίπατος για τον αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ.

Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από την Interactive και την CSA δείχνουν ότι ο Ν. Σαρκοζί ανακάμπτει: σε αμφότερες ο Ολάντ προηγείται πλέον μόλις με 53 %, χάνοντας δυο ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου. Στο συν 2 % ο νυν πρόεδρος, που συγκεντρώνει 47%. Επίσης, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Opinion Way πριν και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων την Τετάρτη, ο Ολάντ έχει υποχωρήσει στο 52,5 % ενώ ο Σαρκοζί ανέβηκε αντίστοιχα στο 47,5 % μειώνοντας τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του στις πέντε μονάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Εν τω μεταξύ, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ. Αρνήθηκε ωστόσο να προτείνει και στους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο ίδιος είχε λάβει το 9% των ψήφων.

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση μεταξύ μας» έσπευσε να διευκρινίσει ο Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπαϊρού. «Με κανένα τρόπο δε θεωρώ την ψήφο αυτή ως προσχώρηση. Είναι η επιλογή ενός ανεξάρτητου πολιτικού, ενός ελεύθερου πολίτη» υπογράμμισε.

Διευκρίνιση αναγκαία και λόγια προσεκτικά, που απευθύνονται κυρίως στους ψηφοφόρους του Αριστερού Μετώπου για να μην τρομάξουν θεωρώντας ότι υπήρξαν μυστικές υποσχέσεις και συμφωνίες με το Κέντρο.

Είναι σημαντικό για τον Ολάντ να εξασφαλίσει το μάξιμουμ του 11,1% των ψηφοφόρων του Μελανσόν, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες που ορισμένοι δημοσκόποι διαπιστώνουν κάποιες διαρροές από το Αριστερό Μέτωπο.

Έτσι ερμηνεύουν τη συρρίκνωση κατά μισό πόντο της διαφοράς από το Σαρκοζί. ( 52,5% έναντι 47,5% σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που έγινε πριν την ανακοίνωση Μπαϊρού).

Στα μίντια η απόφαση Μπαϊρού χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική», αφού από την ίδρυση του Κέντρου επί Ζισκάρ ντ’Εσταίν το 1978, βρισκόταν πάντα στο δεξί στρατόπεδο. Έτσι, η ψήφος στον Ολάντ θεωρείται σήμερα «κεραυνός εν αιθρία» και προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί μίλησε για «ασυνέπεια», «πράξη ενός πολιτικού», συμπλήρωσε ειρωνικά, «που μέσα σε μία πενταετία κατάφερε να χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του χωρίς να έχει κυβερνήσει», είπε αναφερόμενος στο 18% του Κέντρου το 2007. Ο ίδιος εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα κριθεί στο νήμα. Ελπίζει δε, στη συσπείρωση των δύο ημερών που απομένουν για να αποσπάσει τη νίκη.

Μετά την εξέλιξη αυτή τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για το νυν πρόεδρο. Για να πετύχει την απόλυτη ανατροπή, ο Ν. Σαρκοζί θα πρέπει να πείσει τώρα την πλειονότητα των ψηφοφόρων του Μπαϊρού, καθώς και το 80 % των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν, η οποία επίσης αρνήθηκε να στηρίξει ανοιχτά τον Ν. Σαρκοζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων – Τα πρόσωπα «κλειδιά» για Ολαντ-Σαρκοζί

Όσο έδαφος κι αν χάνει ο Ολάντ, ο Σαρκοζί δε… βγαίνει – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τι τάζουν Ολάντ και Σαρκοζί

Όλο το debate Σαρκοζί-Ολάντ με μετάφραση στο NewsIt! – Δεν έβγαλε νοκ άουτ τον Σαρκοζί αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις

Ποιον αναδεικνύει νικητή “του πιο σκληρού ντιμπέιτ” ο γαλλικός τύπος;

17 εκατ. είδαν τον «εριστικό» Ολάντ και τον «επιθετικό» Σαρκοζί – Ποιος νίκησε στο debat;

Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Σαρκοζί ως νικητή του debate

Σαρκοζί: “Δε θα αφήσω τη Γαλλία να γίνει η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου” – Τιτανομαχία Σαρκοζί-Ολάντ στο γαλλικό debate

Λευκό θα ψηφίσει η Λε Πεν στις εκλογές!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε