Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σαρκοζί προς Τουρκία: «Αναγνωρίστε τη γενοκτονία των Αρμενίων»

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν από το 2012!

Η θητεία του Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλίας λήγει τον Μάιο του 2012 και έως τότε, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Άγκυρα να έχει αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915.

“Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι (…) όμως μπορείτε ανάμεσα από τις γραμμές να καταλάβετε ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, 1915-2011, μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς”, δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αρμενία.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να “επιστρέψει στην ιστορία της” και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία –όπως έκανε το 2001 η Γαλλία– τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 στην Τουρκία προκαλώντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Επιβεβαίωσε πως, αν η Τουρκία, δεν κάνει αυτή τη “χειρονομία ειρήνης”, αυτό το “βήμα προς τη συμφιλίωση”, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

Αυτή “η αντίδραση της Γαλλίας θα ανακοινωθεί αρκετά σύντομα. Εξακολουθώ ωστόσο να ελπίζω στις (τουρκικές) αντιδράσεις στη διάρκεια της θητείας μου”.

Καλό θα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος να μην παριστάνει τον ιστορικό στο θέμα της αρμενικής γενοκτονίας και «να σπάσει λίγο το κεφάλι του για να βγει η χώρα του από την οικονομική δίνη» ήταν η αντίδραση της Άγκυρας –μέσω του αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπουργού- Εγκεμέν Μπαγκίς.

«Ο Σαρκοζί υιοθέτησε αυτή τη στάση πιθανότατα επειδή τρόμαξε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, κατηγορώντας τον Σαρκοζί πως εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Πριν από την εκλογή του, το 2007, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας ότι θα υποστηρίξει την ψήφιση νόμου ο οποίος θα τιμωρεί συγκεκριμένα την άρνηση της γενοκτονίας του 1915.

Όμως το κείμενο «θάφτηκε» το Μάιο ελλείψει πλειοψηφίας στη Γερουσία και κυρίως ελλείψει υποστήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας πικρία στους Αρμένιους της Γαλλίας και τους υποστηρικτές τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε