Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σαρκοζί-Κάμερον: «Καντάφι, παραιτήσου»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Να φύγει αμέσως» κάλεσαν τον Μουαμάρ Καντάφι οι ηγέτες Γαλλίας και Βρετανίας, των δυο χωρών που πρωτοστάτησαν στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της Συνόδου, στο Λονδίνο, της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, οι Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν τον ηγέτη της χώρας να παραιτηθεί και τους υποστηρικτές του «να τον εγκαταλείψουν πριν είναι πολύ αργά»!

Ζήτησαν επίσης από τους πολίτες της Λιβύης να σφυρηλατήσουν μια διαδικασία μετάβασης που θα μπορούσε να οργανωθεί γύρω από το Εθνικό Συμβούλιο. «Δεν προβλέπουμε καμία στρατιωτική κατοχή της Λιβύης», διαβεβαιώνουν.

«Κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον Λιβυκό λαό στον αγώνα του για να ρίξει μια βίαιη δικτατορία, και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα του επιτρέψουν να αποφασίσει για το μέλλον του» τονίζεται στην κοινή δήλωση Κάμερον-Σαρκοζί.

Δηλώνουν ακόμη ότι όπως «το τονίζει το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου, το σημερινό καθεστώς έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση. Ο Καντάφι πρέπει λοιπόν να φύγει αμέσως».

«Καλούμε όλους τους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν πριν είναι πολύ αργά. Καλούμε όλους τους Λίβυους οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Καντάφι οδηγεί την Λιβύη στην καταστροφή, να κινητοποιηθούν από τώρα για να σφυρηλατήσουν μια μεταβατική διαδικασία».

Όπως αναφέρουν αυτή η διαδικασία «θα μπορούσε να οργανωθεί γύρω από το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης, του οποίου αναγνωρίζουμε τον πρωτοπόρο ρόλο, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετάβασης προς την δημοκρατία».

«Τους καλούμε να θεσπίσουν έναν εθνικό πολιτικό διάλογο και ακόμη να οδηγήσουν σε μια αντιπροσωπευτική διαδικασία μετάβασης, μια συνταγματική μεταρρύθμιση και τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», σημειώνουν επίσης οι δυο ηγέτες.

Κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων 40 χωρών αναμένονται στο Λονδίνο την Τρίτη για την πρώτη σύνοδο της «ομάδας επαφής», που θα επιφορτιστεί με την «πολιτική διεύθυνση» των στρατιωτικών πληγμάτων και την προετοιμασία του πολιτικού μέλλοντος της Λιβύης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε