Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σάρωσαν στις εκλογές οι Σοσιαλιστές του Ολάντ

Σάρωσαν στις εκλογές οι Σοσιαλιστές του Ολάντ

Πρώτοι έρχονται οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί τους στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη σήμερα στη Γαλλία, και οδεύουν προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο στον β’ γύρο την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο Ολάντ, ο οποίος εξελέγη στις 6 Μαΐου, μπορεί ως εκ τούτου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, την οποία χρειάζεται για να κυβερνήσει τη χώρα και να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του.

Σε έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να εξασφαλίσει από 275 ως 315 έδρες και σύμμαχοί του οι Πράσινοι από 12 ως 18 από τις συνολικά 577 έδρες του κοινοβουλίου. Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες.

Η δεξιά συγκεντρώνει βάσει των εκτιμήσεων από 230 ως 270 έδρες.

Σε ποσοστά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι οικολόγοι σύμμαχοί του λαμβάνουν περίπου 40%, σύμφωνα με το ινστιτούτο CSA, έναντι ποσοστού 35% που συγκεντρώνει η δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP). Η ριζοσπαστική αριστερά λαμβάνει ποσοστό περίπου 7%, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 13%.

Ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν έχασε το στοίχημα απέναντι στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στον γαλλικό βορρά και δεν θα μετάσχει στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή. Ο Μελανσόν, ο οποίος έχασε την πρόκληση έναντι της Μαρίν Λε Πεν στο Ενίν-Μπομόν, ανακοίνωσε ο ίδιος την ήττα του. Καθώς ήρθε στην τρίτη θέση, αποσύρθηκε προς όφελος ενός Σοσιαλιστή που θα αναμετρηθεί με την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν δήλωσε απόψε ότι το κόμμα της επιβεβαιώνει τη “θέση του ως τρίτη δύναμη” της χώρας και κάλεσε σε μια ανασύνθεση της δεξιάς, μετά τα καλά αποτελέσματα που είχε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. “Επιβεβαιώνουμε απόψε τη θέση μας ως τρίτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας. Προχωράει η ανασύνθεση που ευχόμαστε”, δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN), η οποία συγκεντρώνει από 13 ως 14% των ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο στις σημερινές εκλογές.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε σήμερα από τους Γάλλους να εξασφαλίσουν σε εκείνον και στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μια πλειοψηφία “ευρεία, στέρεη και συγκροτημένη” στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Ερό, ο οποίος επανεξελέγη στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, από τον πρώτο γύρο, τον οποίο κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο ανήκει σε πανεθνικό επίπεδο, ζήτησε επίσης από τους Γάλλους “να εξασφαλίσουν διάρκεια στην αλλαγή”, ένα μήνα μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Εχθρός” του Ολάντ η αποχή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε