Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ – Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ – Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις

– Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται το κούρεμα στην κυπριακή Βουλή
– Δεν ισχύει για καταθέσεις 100.000 ανά πρόσωπο
– Κανονικά το κούρεμα στους εταιρικούς λογαριασμούς
– Νέα συνάντηση σήμερα με την τρόικα
– Το απόγευμα της Κυριακής η συνεδρίαση του Εurogroup
– Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έως 25%, επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής στο Mega, το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%. Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».

Το κούρεμα δεν ισχύει για για καταθεσεις 100.000 ανά πρόσωπο. Αν δηλαδη, για παράγειγμα, σε ενα λογαριασμο 300.000 υπαρχουν τρία ονόματα, ο λογαριασμός δεν θα υποστεί κούρεμα, κάτι όμως που θα συμβεί στους εταιρικούς λογαρισμούς.

 
Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. Ευρώ.

Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.

Όπως είπε o κ. Σαρρής  θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Eurogroup.

Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα, μετά το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και το νομοσχέδιο για την Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης .

Ο νόμος έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Διαβάστε όσα έγιναν στο κυπριακό κοινοβούλιο απο το Newsit.com.cy

Σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία για το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

 

Με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος , που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.

Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστός Στυλιανίδης, ανακοίνωσε την εσπευσμένη μετάβαση του Προέδρου και των Αρχηγών των κομμάτων το Σάββατο στις Βρυξέλες, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «ότι κι αν συμβαίνει η Ευρώπη είναι η οικογένεια μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

Ενώπιον της Βουλής βρέθηκαν και τα εξής νομοσχέδια για:

– Εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή για το τραπεζικό σύστημα.

– Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, περιλαμβανομένου του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».

Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακων τραπεζων στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλο δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Διαβαστε επίσης

Υπέκυψαν στην Κύπρο στη “μέγγενη” της Ευρώπης – Άρον άρον μετά τα νομοσχέδια αναχωρούν για Βρυξέλλες

“Συνθλίβουν” την Κύπρο – Επανέρχεται το κούρεμα και ξεκινά αναδιάρθρωση της Λαϊκής και μεγάλο “ψαλίδι” για την Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα

Αγανακτισμένος ο κόσμος στη Βουλή – Έκαψαν σημαία της Ε.Ε.

Εκπρόσωπος κυπριακών σούπερ μάρκετ στο ΣΚΑΪ: “Καλύτερο το κούρεμα”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε