Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σε 50 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο Τσαρλς Τέιλορ

Σε 50 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο Τσαρλς Τέιλορ

Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας καταδικάστηκε σε 50 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οι δικαστές έκριναν ότι υπήρξε ηθικός αυτουργός στα εγκλήματα που συντελέστηκαν στoν δεκαετή εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε, παρέχοντας βοήθεια στους αντάρτες.

Ο δεκαετής εμφύλιος στη Σιέρα Λεόνε ξεκίνησε το 1991 και κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ο πρώτος πρόεδρος χώρας που καταδικάζεται για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Τον Μάιο, το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε πρότεινε ποινή κάθειρξης 80 ετών για τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις 26 Απριλίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι χαρακτήρισε τότε την ετυμηγορία “ιστορική στιγμή”.

Ο 64χρονος Τέιλορ ήταν πρόεδρος της Λιβερίας από το 1997 μέχρι το 2003.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ενθάρρυνε μία εκστρατεία τρόμου, με στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σιέρα Λεόνε και να εκμεταλλευτεί τα αδαμαντωρυχεία της.

Πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στους βιασμούς, τις δολοφονίες και τις απάνθρωπες πράξεις των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) στο οποίο παρέδιδε όπλα και πυρομαχικά με αντάλλαγμα διαμάντια.

Ο Τέιλορ είναι πιθανότερο να εκτίσει την ποινή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βρετανίας, παρότι η υπεράσπιση έχει ζητήσει να φυλακιστεί σε χώρα εγγύτερη της Αφρικής προκειμένου να μπορεί να διατηρήσει επαφή με την οικογένειά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός είναι ο κανίβαλος του Μαϊάμι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε