Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σε 6.000 απολύσεις προχωράει η αεροπορική εταιρεία SAS

Σε 6.000 απολύσεις προχωράει η αεροπορική εταιρεία SAS

Η ζημιογόνος αεροπορική εταιρεία SAS σε μία προσπάθεια εξασφάλισης χαμηλότοκου δανεισμού, με κρατική εγγύηση, προχωράει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της και σε απολύσεις 6.000 μελών από το προσωπικό της, εκ των οποίων άμεσα πρόκειται να γίνουν 800.

Όλα αυτά, ύστερα από σειρά οικονομικών χρήσεων, κατά τα οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υψηλό γι’ αυτήν κόστος λειτουργίας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναλυτές της ευρωπαϊκής αεροπορικής αγοράς θέτουν όμως εν αμφιβόλω το εάν το σχέδιο αυτό θα επιτύχει η SAS –που είχε ιδρυθεί το 1951– να διατηρήσει την αυτοτέλειά της.

Οι ίδιοι εστιάζουν πολύ στο ότι πρόκειται για μια εταιρεία που περισσότερο κι απο την κερδοφορία εξασφάλιζε, με τη δομή που είχε, εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας και συγχρόνως την υλοποίηση μιας σκανδιναβικής αλληλεγγύης.

Τα υψηλό το τελευταίο χρονικό διάστημα κόστος των καυσίμων έπληξε ακόμα περισσότερο τη θέση της εταιρείας φέρνοντάς τη σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστών της, ειδικά των εταιρειών χαμηλού κόστους που προσφέρουν ελκυστικούς ναύλους τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

“Αυτό κυριολεκτικά είναι το τελευταίο μας κάλεσμα ώστε να μπορούμε να μιλάμε και στο μέλλον για την SAS”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Ρίκαρντ Γκούσταφσον, ο αρχιτέκτονας ενός διετούς πλάνου για τη διάσωση της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας.

Το πλάνο αυτό μέσω της περικοπής λειτουργικών δαπανών προβλέπει την εξοικονόμηση πόρων ύψους τριών δισεκατ. σουηδικών κορωνών.

Η εταιρεία μετά από το 2007 δεν είχε ουδεμία κερδοφόρα οικονομική χρήση. Επιπλέον, μετά από το 2001, στους ισολογισμούς της έχουν αθροιστικά καταγραφεί ζημίες 12,4 δισεκ. σουηδικών κορωνών. Κατά την τελευταία 12ετία, η εταιρεία έχει ήδη πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της συνολικής αξίας 80 δισεκ. κορωνών.

Οι βασικοί μέτοχοι της SAS, δηλαδή οι δημόσιοι τομείς της Νορβηγίας, της Δανίας, της Σουηδίας καθώς και τράπεζες, θα σηκώσουν το κύριο βάρος αυτής της ύστατης προσπάθειας.Προηγήθηκε μια ανεπιτυχής προσπάθεια της σουηδικής κυβέρνησης να πουληθεί η εταιρεία.

Τα συνδικάτα ενημερώθηκαν ότι θα γίνουν περικοπές στους μισθούς που για ορισμένες κατηγορίες αποδοχών φθάνουν στο 17%. Θα θιγούν και οι συντάξεις. Η απάντηση τους εκκρεμεί.

Παράλληλα, άλλα 3,5 δισεκ. σουηδικές κορώνες θα παρασχεθούν από επτά μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες, αλλά και με τη μορφή κρατικών επιχορηγήσεων των κυβερνήσεων Δανίας-Νορβηγίας-Σουηδίας. “Ο οξύς ανταγωνισμός μάς φέρνει συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού”, σχολίασε ο Γκούσταφσον. Η ετήσια αμοιβή του υψηλόβαθμου αυτού στελέχους της SAS είναι περί τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε