Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε… αναμμένα κάρβουνα ο Καβαλιέρε – Την Πέμπτη η απόφαση για τη «νομική ασπίδα»

ΦΩΤΟ REUTERS

Το Συνταγματικό δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει για το αν οι δίκες που εκκρεμούν εις βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού μπορούν, για τουλάχιστον 18 μήνες, να «παγώσουν».

Κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι δικαστές, εξέτασαν και πάλι λεπτομερώς το νόμο, στάθηκαν στα κύρια του σημεία και ζήτησαν 48 ώρες χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν.

Ο νόμος, γνωστός ως «εύλογο κώλυμα» έχει, προσωρινή, 18μηνη διάρκεια και βασίζεται στη λογική ότι εξαιτίας των κυβερνητικών του υποχρεώσεων, ο «καβαλιέρε» δεν μπορεί να είναι παρών στην κάθε δικάσιμο. Κατά συνέπεια, οι δικαστικές υποθέσεις που τον αφορούν, πρέπει να «παγώσουν». Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Iταλοί ανώτατοι δικαστές, πρόκειται, πιθανώς, να ζητήσουν την μερική αναθεώρηση του νόμου, αφήνοντας ανοικτή την δυνατότητα «ερμηνείας» του.

Έτσι, θα μπορεί να αποφασίζεται, κατά περίπτωση, ποιες θεσμικές υποχρεώσεις του Μπερλουσκόνι αποτελούν πραγματικό κώλυμα και ποιες όχι. Πρόκειται, πιθανότατα, για μια «συμβιβαστική» επιλογή που, δύσκολα, όμως, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να προσφύγει στην λύση των πρόωρων εκλογών.

Ο Iταλός πρωθυπουργός θέλει να είναι βέβαιος ότι δεν θα ξαναρχίσουν, σε καμία περίπτωση, οι δίκες για την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset και για την δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς του Μιλάνου, που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο νόμος που προστατεύει τον Iταλό μεγιστάνα-πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, αντιβαίνει σε κύριες αρχές του συντάγματος, όπως τις ίσες εγγυήσεις και ευκαιρίες που πρέπει να εξασφαλίζονται για τον εισαγγελέα και τον συνήγορο υπεράσπισης, σε κάθε δίκη.

Από την μεριά του, ο δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκνετίνι, δήλωσε ότι «όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα στην οποία κινούμεθα, ξέρει καλά ότι μια αναβολή πέντε ή έξι μηνών είναι εντελώς φυσιολογική, χωρίς αυτό, όμως ,να οδηγεί σε καμία μορφή παραγραφής των υποθέσεων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε