Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Ρωσία – Καταγγελίες για νοθεία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στις 7 το απόγευμα (ωρα Ελλάδος) αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα. ‘Ολα δείχνουν ότι ο χρόνος για την επιστροφή Πούτιν στο Κρεμλίνο έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

109.000 εκατομμύρια Ρώσοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Η Ρωσία εκτείνεται σε εννέα χρονικές ζώνες και οι κάτοικοι της Τσουκότκα είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 19:00 ώρα Ελλάδας στο Καλίνινγκραντ, όταν θα γίνουν γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από λίγες ημέρες, έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.

Αντίπαλοί του για την προεδρία είναι τέσσερις υποψήφιοι: ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι δεύτερος), ο λαϊκιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ και ο κεντρώος Σεργκέι Μιρόνοφ.

Η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον Πούτιν, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται.

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων και της έντονης αμφισβήτησης της διακυβέρνησης του, ο Πούτιν έλαβε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση 180.000 καμερών παρακολούθησης σε 90.000 εκλογικά κέντρα (σε σύνολο 95.000) σε όλη τη Ρωσία με στόχο να αποφευχθεί η νοθεία στις εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μια μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλουν περιπτώσεις νοθείας σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία, τις πρώτες ώρες της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

“Τα ίδια πρόσωπα ψήφισαν στα εκλογικά τμήματα 2164 και 2166” στη Μόσχα, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το κόμμα Γιάμπλοκο που έχει στείλει παρατηρητές σε όλη τη χώρα.

“Στο Βλαδιβοστόκ, στο εκλογικό τμήμα 155, ψηφοφόροι ανακάλυψαν όταν πήγαν να ψηφίσουν ότι είχαν ήδη ψηφίσει…”, προσθέτει το κόμμα, του οποίου ο υποψήφιος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στις εκλογές εξαιτίας παρατυπιών στη συγκέντρωση των δύο εκατομμυρίων ψήφων που χρειαζόταν.

Και το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει περιπτώσεις νοθείας που εντόπισαν δικοί του παρατηρητές.

Η ΜΚΟ Golos είχε εντοπίσει μέχρι τις 12:30 ώρα Μόσχας, πολλές εκατοντάδες παραβιάσεις των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Γυμνόστηθη διαμαρτυρία σε εκλογικό τμήμα- Δείτε ΦΩΤΟ

Πούτιν: «Καμικάζι ο Παπαδήμος»

Πούτιν: “Δεν ξέρω αν θα μείνω πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία”

Απέτρεψαν την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν!

Πούτιν: O “κατάσκοπος” που έγινε Πρόεδρος με τα 1000 πρόσωπα- BINTEO

«Μπράβο σας που κλέψατε τα πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ!»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε