Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ταϊλάνδη, έξι οι νεκροί, 58 οι τραυματίες

Καπνοί βγαίνουν από το εμπορικό κέντρο της Μπανγκοκ. ΦΩΤΟ REUTERS
Καπνοί βγαίνουν από το εμπορικό κέντρο της Μπανγκοκ. ΦΩΤΟ REUTERS
Χάος στους δρόμους της Μπανγκοκ που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έξι άμαχοι νεκροί ανάμεσα τους και ένας Ιταλός δημοσιογράφος. Παραδόθηκαν οι ηγέτες των “κόκκινων πουκαμίσων”.
Ο στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση διάλυσης του αυτοσχέδιου στρατοπέδου των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα μεταξύ των οποίων ένας Ιταλός φωτορεπόρτερ, 48 ετών που τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιακή χώρα. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι, ένας Ολλανδός και ένας Καναδός, έχουν τραυματιστεί.

Η κατάσταση στη Μπανγκόκ δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, οι πυρκαγιές σε περίπου είκοσι κτίρια μαίνονται. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Channel 3 στην Μπανγκόκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 100 άτομα παγιδεύτηκαν στο κτίριο, αλλά κατάφεραν να βγουν λίγες ώρες μετά σώοι και αβλαβείς.

Το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Μπανγκόκ και δεύτερο σε μέγεθος στη νοτιοανατολική Ασία, το CPN.BK, καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε στις ταραχές. Στις φλόγες παραδόθηκαν το χρηματιστήριο και πολλά άλλα εμπορικά κέντρα της Μπανγκόκ, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών παραδόθηκαν και ο στρατός ελέγχει.

Το χρηματιστήριο της Μπανγκόκ, η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν τις επόμενες δυο μέρες. Οι δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Μπανγκόκ και για αυτό έχουν θέσει σε ετοιμότητα ιατρικές ομάδες και σωστικά συνεργεία. Ο πρωθυπουργός Βετζατζίβα επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μπανγκόκ από τις 08:00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος) έως τις 18.00 τοπική ώρα την Πέμπτη (02:00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη). 

Εκτός όμως από τη Μπανγκόκ, οι ταραχές επεκτάθηκαν και στην επαρχία. Υποστηρικτές των αντικυβερνητικών διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε δημαρχεία πέντε βόρειων επαρχιών, μετά τη σύλληψη ηγετικών στελεχών τους στην πρωτεύουσα. Όπως μετέδωσε η τοπική τηλεόραση κάηκαν τα δημαρχεία στις βορειοανατολικές επαρχίες Χον Καέν, Μουκνταχάν, Ουμπόν, Ρατσατάνι και Ουντόμ Τάνι και στη Τσιάνγκ Μάι στη βόρεια Ταϊλάνδη. Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά στην πόλη Ουμπόν.

Εκτός από την πρωτεύουσα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν βρίσκονται και οι επαρχίες Καλασίν και Μουντκαχάν, κοντά στα σύνορα της Ταϊλάνδης με το Λάος. Επιπλέον, επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε 23 επαρχίες της χώρας και ισχύει από τις 20:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) έως τις 06:00 τοπική ώρα.

Νωρίτερα τέλος στις κινητοποιήσεις τους ανακοίνωσαν ότι δίνουν οι επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη, μετά την επιχείρηση του στρατού για τη διάλυση πυρήνα των διαδηλωτών στο κέντρο της Μπανγκόκ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός Ιταλού δημοσιογράφου, και τον τραυματισμό περισσότερων από 50.

Στρατιώτες προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο που βρίσκονται διαδηλωτές. ΦΩΤΟ REUTERS

Όπως μετέδωσε το Reuters, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξερράγησαν τρεις χειροβομβίδες, τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον δύο στρατιώτες και έναν Καναδό δημοσιογράφο.
Η ταϊλανδέζικη τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τους ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών υπό αστυνομική κράτηση. Λίγο νωρίτερα ο Γιάτουπορν Πρόμπαν, ένας από τους ηγέτες που κρατούνται, είχε προσφερθεί να παραδοθεί στις αρχές, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.
Απώλειες υπάρχουν και στο στρατό. ΦΩΤΟ REUTERS

Ενας άλλος επικεφαλής, ο Ναταγουκ Σαΐκουα, απηύθυνε δραματική έκκληση στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον αγώνα και να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Λίγο αργότερα ο στρατός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και ότι η επιχείρηση στο κέντρο της Μπανγκόκ ολοκληρώθηκε. Όμως όλα όσα γίνονται μέσα στην τελευταία ώρα δείχνουν πως τα πράγματα δεν έχουν ηρεμήσει.
«Υποχρεωτική» θεωρεί την εθνική συμφιλίωση στην Ταϊλάνδη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ. «Μόλις πληροφορήθηκα μετά μεγάλης λύπης μου τον θάνατο του ιταλού δημοσιογράφου Φάμπιο Πολένγκι. Αυτό θα πρέπει να μας υπενθυμίζει τους κινδύνους που διατρέχουν οι απεσταλμένοι των μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο στην προσπάθειά τους να μας παράσχουν ακριβείς και ελεύθερες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 39 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Από το ξέσπασμα της κρίσης στα μέσα Μαρτίου οι νεκροί φθάνουν τους 68 και οι τραυματίες τους 1.700.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε