Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε κλίμα πένθους ο εορτασμός της αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ιταλία

Σε κλίμα πένθους ο εορτασμός της αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ιταλία

Στον απόηχο των δύο φονικών σεισμών και με το βλέμμα στραμμένο στους ανθρώπους που επλήγησαν από τα διαδοχικά χτυπήματα του Εγκέλαδου στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Ρώμη η καθιερωμένη παρέλαση για την γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους σεισμοπαθείς, η τελετή δεν θύμιζε σε τίποτα τους εντυπωσιακούς εορτασμούς των παλαιότερων ετών και διήρκεσε μόλις 50 λεπτά.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έφτασε στην Πιάτσα Βενέτσια με το αυτοκίνητο εποχής «Φλαμίνια» και ένα μικρό, άσπρο καπέλο που τον προστάτευε από τον ήλιο, για να αποτίσει φόρο τιμής, στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Όλες οι μουσικές μπάντες, κατά το πέρασμά τους μπροστά από την εξέδρα τον επισήμων σταμάτησαν να παίζουν μουσική, σε ένδειξη πένθους. Μόνη εξαίρεση, η ταξιαρχία «Σάσσαρι», από την Σαρδηνία, ο ύμνος της οποίας αναφέρεται σε πένθιμα γεγονότα.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τον φονικό σεισμό που την περασμένη Τρίτη κόστισε την ζωή σε 17 ανθρώπους στην βορειοανατολική Ιταλία, χιλιάδες πολίτες, μέσω διαδικτύου, είχαν ζητήσει την ακύρωση της σημερινής τελετής, ώστε να μπορέσουν να καταβληθούν, όλα τα χρήματα, στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, τελικά, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση (λόγω και του ότι όλες, σχεδόν, οι προετοιμασίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί), κρατώντας, όμως, μόνον τον συμβολικό της χαρακτήρα. Έτσι, για πρώτη φορά, στο τέλος της τελετής, δεν διέσχισε τον ουρανό της Ρώμης το ακροβατικό σμήνος της πολεμικής αεροπορίας «Τρίχρωμα Βέλη» (Frecce Tricolori) και αντί για τα προγραμματισμένα 80 λεπτά, η όλη παρέλαση δεν ξεπέρασε τα 50 λεπτά.

Ο Ιταλός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολιτική Προστασία για την προσφορά της και υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουν να ξεπεραστούν τραγικά γεγονότα σαν και αυτό του σεισμού της Εμίλια-Ρομάνια, απαιτείται, από όλους, πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε