Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε κλοιό αποκαλύψεων και ο Πάπας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα διεθνή ΜΜΕ και το Βατικανό με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για τα ροζ σκάνδαλα και το ρόλο του ίδιου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην υπόθεση που συγκλονίζει τ την Καθολική Εκκλησία.

Οι αποκαλύψεις αφορούν στα χρόνια που ο Πάπας ήταν ακόμη καρδινάλιο του Μονάχου. Οι New York Times αποκαλύπτουν πως ο Ποντίφικας γνώριζε ότι ο κληρικός Πέτερ Χούλερμαν -ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε ψυχιατρική αγωγή για να θεραπευθεί από την παιδεραστία- επέστρεψε στον ποιμαντικό του ρόλο σε ενορία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συγκεκριμένης αγωγής.

Το άρθρο της εφημερίδας για όσα συνέβησαν το 1980 στηρίζονται στη μαρτυρία δυο Γερμανών ιερωμένων. «Μια γραπτή έκθεση αποδεικνύει ότι, όχι μόνον ο μελλοντικός Πάπας οργάνωσε συνάντηση στις 15 Ιανουαρίου του 1980, κατά την οποία αποφασίσθηκε η μετάθεση του προβληματικού κληρικού, αλλά πληροφορήθηκε και την επιστροφή του πατέρα Χούλερμαν στα αρχικά του καθήκοντα», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν είναι σαφές πόσο σε βάθος ασχολήθηκε ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ, με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αν και ο υψηλόβαθμος κληρικός Φρίντριχ Φαρ, ο οποίος παρακολούθησε στενά την περίπτωση, ήταν διαρκώς σε επαφή με τον μελλοντικό ποντίφικα».

Ο Χούλερμαν φέρεται να παρενόχλησε σειρά ανηλίκων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, αλλά έως τώρα, η επίσημη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι ότι η απόφαση με την οποία είχε επιτραπεί η επιστροφή του σε ενεργό ποιμαντικό ρόλο, είχε ληφθεί με αποκλειστική ευθύνη του στενότερου συνεργάτη τού Ράτσιγκερ, του Νο2 στην επισκοπή του Μονάχου, Γκέρχαρντ Γκρούμπερ.

Και όλα αυτά ενώ σε προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας αναφερόταν ότι ο Πάπας δεν τιμώρησε τον κληρικό Λόρενς Μάρφι, ο οποίος κατηγορήθηκε για 200 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τον ιερέα που είχε εργασθεί σε σχολείο της πολιτείας Γουϊσκόνσιν για κωφάλαλα παιδιά και τα κρούσματα παιδεραστίας τοποθετούνται στη δεκαετία του ‘50. Σύμφωνα με το Βατικανό, οι πράξεις του Μάρφι έγιναν γνωστές μόλις το 1996

Φυσικά τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αγίας Έδρας, που έκανε λόγο για αγενή επίθεση προς τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας «Avvenire» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι ένα άγριο κύμα, που ξεκινά από τα μέσα ενημέρωσης, επιχειρεί να πλήξει τον Πάπα, με μια παράλληλη, περίεργη αδυναμία σε επιθέσεις λάσπης, που είναι εμφανής σε πολλούς τίτλους. Σημειώνει δε ότι οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές, αλλά δεν στηρίζονται σε απτές αποδείξεις

Και όλα αυτά μόλις μερικές ημέρες πριν από τις ημέρες του Πάσχα. Πάντως, το βράδυ της Πέμπτης ο Πάπας Βενέδικτος έγινε δεκτός με επευφημίες από περίπου 70.000 νέους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. 

Διαβάστε επίσης
Πάπας και ΥΠΕΞ Βατικανού συγκάλυψαν ιερέα παιδόφιλο 
Συγγνώμη για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών ζητά ο Βενέδικτος 
Παιδεραστής, φιλοξενούμενος του Πάπα

Στο πλευρό του Ποντίφικα και οι Επίσκοποι της Γαλλίας, που εξέφρασαν μεν ντροπή και λύπη για τις αποτρόπαιες πράξεις παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά προσέφεραν υποστήριξή τους στον Πάπα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε