Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Σε κλοιό διαδηλωτών η Ρουμανία

Οι χιλιάδες πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος θα παραμείνουν εκεί και αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πλατεία.

Την παραίτηση της κυβέρνησης του Εμίλ Μποκ ζητούν περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι από όλο το φάσμα της οικονομίας και κάτοικοι του Βουκουρεστίου, οι οποίοι συνεχίζουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην πλατεία Συντάγματος της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Από την εξέδρα που στήθηκε μπροστά στην πλατεία, εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι και φοιτητές, αλλά και απλοί πολίτες περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η ρουμανική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

“Βρισκόμαστε εδώ (στην πλατεία) διότι, έχουμε ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας”, είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου CNSRL Fratia, Μάριους Πέτκου, και πρόσθεσε ότι “δεν θέλουμε πολιτικές αποφάσεις”.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής συνομοσπονδίας συνδικάτων Cartel Alfa, Λίβιου Αποστόιου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει το ρουμανικό λαό, αλλά ούτε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατέθεσαν την πρόταση μομφής, η οποία συζητείται, σήμερα, στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. “Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και να τους ψηφίσουμε πάλι”, είπε ο κ. Αποστόιου.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Εκπαίδευσης FSLI, εκ μέρους των υπαλλήλων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Μάριους Νίστορ, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.

Από τους εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο Σορίν Ντουμιτράσκου κάλεσε τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, “να διαπιστώσει ο ίδιος τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και τις συνθήκες που επικρατούν”.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Meridian Confederation, Ίον Ποπέσκου, κατηγόρησε το Ρουμάνο πρωθυπουργό ότι “δεν έχει τιμή και αρχές και δεν επιδεικνύει σεβασμό στο Σύνταγμα. Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να αποχωρήσει (από τη θέση του)”.

Οι χιλιάδες πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος θα παραμείνουν εκεί και αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πλατεία σε περίπτωση που η πρόταση μομφής κατά της ρουμανικής κυβέρνησης, καταψηφιστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε