Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Σε… κρίση η νέα κυβέρνηση της Τυνησίας – Επέστρεψε ο εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης

ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει 24 ώρες ζωής η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας και ήδη ξεκίνησαν τα προβλήματα!

Οι τέσσερις υπουργοί της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Τυνησίας παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εξαιτίας της παρουσίας μελών του κόμματος του έκπτωτου πλέον, Μπεν Άλι, σε θέσεις «κλειδιά» του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Χουσίν Ντιμάσι, υπουργός Εκπαίδευσης και Απασχόλησης, ο Αμπντελτζελίλ Μπεντούι, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο Ανουάρ Μπεν Γεντούρ, υφυπουργός Μεταφορών και Εξοπλισμού και ο Μουστάφα Μπεν Τζααφάρ, υπουργός Υγείας αποτελούν παρελθόν για την κυβέρνηση.

Και ενώ οι τριγμοί στην κυβέρνηση ενότητας είναι δεδομένοι, ιστορικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μονσέρφ Μαρζούκι επέστρεψε στην Τύνιδα.

Πρόεδρος του απαγορευμένου –μέχρι πρότινος- κόμματος Κογκρέσο για τη Δημοκρατία (CPR), ο Μαζούκι ζούσε εξόριστος τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας τον υποδέχθηκαν οπαδοί του κόμματός του, ε “ένας σημαντικός αριθμός” οπαδών του κόμματός του που τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα κατά της τωρινής πολιτικής κατάστασης, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Μαρζούκι κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να παραδώσει τον Μπεν Αλί προκειμένου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και τόνισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα «συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός του κόμματος του Μπεν Άλι.

Ζήτησε επίσης «το διορισμό μίας εθνικής ανεξάρτητης προσωπικότητας επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών για να επιβλέψει τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε έξι μήνες.

Έρευνα για παράνομα περιουσιακά στοιχεία του Μπελ Άλι

Δυο αποκαλυπτικά έγγραφα που αφορούν κατηγορίες για παράνομα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας έφτασαν στο γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα της Ελβετίας.

Τυνησιακής καταγωγής δικηγόρος με έδρα τη Γενεύη κατέθεσε αγωγή στις εισαγγελικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι διάφορα περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία αγοράστηκαν με χρήματα που μεταφέρθηκαν παράνομα από κρατικά ταμεία σε λογαριασμούς οικείων του Μπεν Άλι.

Μεταξύ αυτών είναι ένα κτίριο που βρίσκεται σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του κέντρου της Γενεύης και ένα τζετ από το αεροδρόμιο του καντονιού της Γενεύης.

Προς το παρόν, με βάση δήλωση της εκπροσώπου της ελβετικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, Τζανέτ Μπάλμερ είναι «πολύ νωρίς» για να προχωρήσει μια πλήρης έρευνα του θέματος.

Νεκρός ακόμη ένας φωτορεπόρτερ

Πρόκειται για τον 32χρονο Γάλλο Λούκας Ντολεγκά του EPA, που στην προσπάθειά του να καταγράψει από κοντά τις αναταραχές στην Τυνησία την προηγούμενη Παρασκευή, δέχθηκε στο κεφάλι ένα δακρυγόνο που πετάχτηκε από την Αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε