Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε μια κλωστή η Κύπρος – Επαναφέρουν το «κούρεμα» από την πίσω πόρτα – Όλα θα κριθούν από τις διαθέσεις της τρόικας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

– Σιγή ιχθύος από την τρόικα για τα εννέα νομοσχέδια για τη διάσωση της Κύπρου
– Σήμερα η Λευκωσία παρουσιάζει λεπτομερώς το plan B στους εκπροσώπους των δανειστών
– Το απέρριψαν ήδη Μέρκελ και Σόιμπλε – Ναυάγιο και στη Ρωσία, μόνο επιμήκυνση του δανείου δέχεται η Μόσχα
– Κομισιόν: Δε θέλουμε να θιγούν καταθέσεις κάτω των 100.000€ αλλά η Κύπρος αποφασίζει
– Στις 10:00 συνεδριάζει η κυπριακή Βουλή
– Σήμερα η νέα συνάντηση Αναστασιάδη – τρόικας
– Στα σκουπίδια έριξε την Κύπρο η Standard & Poor’s

Τις πιο κρίσιμες ώρες των τελευταίων χρόνων βιώνει η Κύπρος. Η διάσωση ή η χρεοκοπία της χώρας κρέμονται από μια κλωστή, ή καλύτερα από τις διαθέσεις των εκπροσώπων της τρόικας, που σήμερα θα κάνουν φύλλο και φτερό το plan B και θα αποφασίσουν αν θα το δεχτούν ή θα το απορρίψουν. Την ίδια ώρα, το Eurogroup λέει “ναι υπό όρους” στο εναλλακτικό σχέδιο, οι Γερμανοί το απορρίπτουν, η ΕΚΤ απειλεί αν διακόψει τη χρηματοδότηση από την Τρίτη και επί της ουσίας η ασφυκτική πίεση επαναφέρει στο τραπέζι το «κούρεμα», την ώρα που η Κύπρος είναι με την πλάτη στον τοίχο!

Οι τροϊκανοί κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και «πνίγει» την Κύπρο. Η ΕΚΤ έχει στείλει σαφές τελεσίγραφο: ρευστότητα υπάρχει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Στις 26 πρέπει να έχει βρεθεί λύση.

Σήμερα στις 10:00, η κυπριακή Βουλή συνεδριάζει για να ψηφίσει τα εννέα νομοσχέδια, που θα οδηγήσουν στη διάσωση της Κύπρου. Το ένα αφορά στην ίδρυση ενός εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, το δεύτερο επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε παρόμοιες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, το τρίτο την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας. Το τελευταίο στην ουσία αφορά όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα “εξυπηρετηθούν” με την εκποίηση περιουσιών. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων, θα χάσουν είτε τα σπίτια τους είτε τα αυτοκίνητά τους ή οτιδήποτε παρουσιάζει καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται και νέα συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη με τους εκπροσωπούν της τρόικας. Από αυτούς περιμένει το Eurogroup το πράσινο φως για το αν το εναλλακτικό σχέδιο της Κύπρου θα γίνει δεκτό ή όχι. Μπορεί μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, να μίλησε για βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από πλευράς Κύπρου, όπως όλοι περιμένουν να δουν το plan B.

«Καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε από την ευρωζώνη», είπε.

Η εναλλακτική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης. Και ενώ η Γερμανία, μέσω της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει ουσιαστικά το plan B, το Eurogroup δηλώνει «υπό όρους, ικανοποιημένο» για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο Όλι Ρεν ζήτησε να υιοθετηθούν άμεσα τα σχετικά νομοσχέδια από την Κυπριακή Βουλή, χαρακτηρίζοντας τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων απολύτως αναγκαία σε αυτή τη συγκυρία.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο Σ. Ο’ Κόνορ.

Την ίδια ώρα, παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν με την ανακοίνωση του Eurogroup καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο, απάντησε ότι αυτή είναι η επιθυμία των χωρών της ευρωζώνης. Αλλά διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση ανήκει στην Κύπρο και μόνο.

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτοιμα τα νέα νομοσχέδια της Κύπρου για να μην χρεοκοπήσει η χώρα – Για τη Λαϊκή προβλέπουν εξυγίανση αλλά με εκποίηση περιουσιών των πολιτών

Ο Σόιμπλε απέρριψε ήδη το νέο σχέδιο της Κύπρου

“10 δισ. ευρώ θα φύγουν από την Κύπρο όταν ανοίξουν οι τράπεζες

Οι όροι της ΕΕ στην Κύπρο! – “Κούρεμα αλλιώς λίρα”, διαμηνύει αξιωματούχος!

Το Reuters αποκαλύπτει: Σε τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι συζήτησαν το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη!

Αφόρητες πιέσεις στην Κύπρο να βρει λύση – Ρωσία τέλος! Μέχρι την Δευτέρα θα έχουμε λύση διαμηνύει ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου!

Οι Κύπριοι απειλούν να εισβάλουν στη Βουλή – BINTEO

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε