Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σε “ομηρία” ακόμη ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού. ΦΩΤΟ REUTERS
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού. ΦΩΤΟ REUTERS
Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατευθύνονταν στην αυστηρά φρουρούμενη κατοικία του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης…

 

συνεχίζοντας για τέταρτη συνεχή ημέρα τις κινητοποιήσεις με στόχο να τον αναγκάσουν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
 
Παρά την πολιτική ένταση, το χρηματιστήριο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ κι ένα χρόνο ενώ το εθνικό νόμισμα, το μπατ, έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών, καθώς επενδυτές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους λόγω της έλλειψης επεισοδίων βίας και την διαφαινόμενη επιβίωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα.
 
“Τα πολιτικά γεγονότα δεν είναι τόσο οδυνηρά όσο αναμενόταν”, δήλωσε αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρίας, προσθέτοντας ότι χρήμα από το εξωτερικό θα συνεχίσει να φθάνει στη χώρα εάν δεν υπάρξουν επεισόδια βίας.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση –κυρίως υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα– δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση ελπίζοντας ότι ο Αμπίσιτ θα προκηρύξει εκλογές. Με τα κόκκινα πουκάμισα και μπλουζάκια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και ανεμίζοντας σημαίες, χιλιάδες άρχισαν να μετακινούνται αργά προς το σπίτι του πρωθυπουργού όπου σχεδιάζουν να ρίξουν αίμα που συγκέντρωσαν οι ίδιοι, σε μια “συμβολική θυσία για την δημοκρατία”.
 
Ο Αμπίσιτ βρίσκεται σε στρατιωτική βάση από την Παρασκευή και τηρεί στάση αναμονής. Οι περισσότεροι δεν αναμένουν να ξεσπάσουν επεισόδια βίας–χωρίς όμως να τα αποκλείσουν εντελώς. Ο πρωθυπουργός μοιάζει να ελπίζει ότι η κινητοποίηση θα χάσει την ορμή της: από τους 150.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν το βράδι της Κυριακής, απέμεναν, σύμφωνα με την αστυνομία, 40.000.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε