Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας με Ισραήλ

Τουρκία ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τουρκία ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Τουρκία σε αυστηρό ύφος ζητά από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την κακομεταχείριση του τούρκου πρεσβευτή.

Η Τουρκία απαίτησε σήμερα να της ζητηθεί “συγγνώμη” από το Ισραήλ για την κακή μεταχείριση χθες του τούρκου πρεσβευτή που δέχτηκε σφοδρές κατηγορίες για αντισημιτισμό, σε ένα νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης που προσβάλει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Λίγο αργότερα σήμερα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία, Γκάμπι Λεβί, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να δεχτεί τις τουρκικές διαμαρτυρίες για το ζήτημα αυτό. Έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Φερνούν Σινιρλίογλου.

Ο κ. Σινιρλίογλου εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση που δέχτηκε ο τούρκος πρεσβευτής από τον ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλον με αφορμή μια τηλεταινία που προβάλλεται στην Τουρκία και που παίρνει αντισημιτικές θέσεις κατά του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μμε δημοσιεύουν σήμερα φωτογραφίες των δύο ανδρών που στέκονται απέναντι ο ένας στον άλλον μάλλον εχθρικά, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν έδωσαν τα χέρια για την καθιερωμένη φωτογραφία. Λέγεται επίσης ότι ο τούρκος πρεσβευτής περίμενε πολλή ώρα για να γίνει τελικώς δεκτός από τον ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών.

Είναι το δεύτερο παρεμφερές επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών αφού προσφάτως είχε γίνει πάλι διπλωματικό επεισόδιο όταν το Ισραήλ ενοχλήθηκε από άλλη τουρκική ταινία που παρουσίαζε τα μέλη της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ ως εξαιρετικά σκληρούς ανθρώπους που βασανίζουν αθώους πολίτες. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί πολύ μετά και από την σκληρή κριτική που άσκησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι.

Παρά τις εντάσεις ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ προβλέπεται πως θα πάει την Κυριακή στην Τουρκία για να συναντηθεί με τούρκους αξιωματούχους, όπως έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό και πριν από το τελευταίο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε